Egenvårdsprogram
Hur identifierar man modes?
För vissa är till exempel beteende i bestraffande mode typiskt. För andra är beteende i skyddande mode det vanliga sättet att agera.
På videon beskriver en psykiater modes och beteenden genom att ge exempel.
Sammanfattning av videons innehåll
Modedynamik
Framför allt intensiva situationer i barndomen och ungdomen där de egna behoven inte tillgodoses, kan kvarstå som en sårbarhet inom en. De blir på ett sätt kvar i kroppen. Som vuxen kan sedan olika situationer påminna om dessa sårbarhetssituationer. Då kan man gå in i samma känslomässiga tillstånd som man upplevde som barn eller ungdom.
Denna sårbarhet tar sig uttryck i form av intensiva känslor och kroppsliga upplevelser. Känslan är då vanligtvis för stark för att endast vara orsakad av det som händer i den nuvarande situationen. Den återspeglar barnets eller den ungas känsla i en situation där de lämnats ensamma och hjälplösa med en svår känsla.
Detta kallas för det sårbara barnets mode.
Exempel: Om man som barn har blivit övergiven, kan man som vuxen i ett parförhållande reagera väldigt starkt på att ens partner ska åka iväg på en resa över veckoslutet även om det inte i sig utgör någon fara. Då kan man få liknande känslor som man upplevde som barn: osäkerhet och en upplevelse av att inte vara älskad.
Kom ihåg
Modes är olika aspekter av jaget. Alla människor har sin egen modekarta som återspeglar deras egen livshistoria.