Skip to main content

Egenvårdsprogram

2. VERKTYG

Känslolås kan lindras genom att förstå modesen bakom dem. Modes är olika aspekter av jaget och hur det fungerar. Till exempel i det arga barnets mode agerar en person annorlunda än i det sårbara barnets mode.

Metoder för förändring

Till näst lär du dig om olika modes och hur de kan framträda i livet. I samband med varje mode hittar du övningar som hjälper dig att lindra dina modeväxlingar.

Förhoppningsvis hittar du lämpliga metoder som du kan tillämpa i din vardag från och med nu. Bara det att du läser denna text är i sig ett viktigt första steg. Du har alltså stannat upp för att reflektera kring din situation och vill ha en förändring.

Övningarna är den viktigaste delen av egenvårdsprogrammet

Övningarna är kärnan i programmet. Med hjälp av dem kan du kartlägga och fundera på lösningar på din situation.

Det är viktigt att du förutom att läsa informationen också gör övningarna. Genom att göra övningar går du från att vara en läsare till en aktiv aktör. På detta sätt tar du steg mot att förbättra din situation.

Hur gör man övningarna?

En del övningar tar längre tid än andra.  Det viktiga är att du fortsätter med övningarna även om det känns utmanande.

För vissa övningar är det viktigt att du upprepar dem tillräckligt många gånger för att få till en mer hållbar förändring.

Övningar som du tycker är särskilt bra bör du lägga på minnet och gå tillbaka till längre fram.

I följande video (1:21) får du tips gällande övningarna i egenvårdsprogrammet. Du för höra varför det lönar sig att öva regelbundet.

Förändring tar tid

Motivationen för att göra ändringar varierar. Ibland kan du också ha mera krafter att genomföra en förändring, ibland mindre. Kom ihåg att det här är naturligt.

Gör ändå ett avtal med dig själv: testa att följa anvisningarna i detta egenvårdsprogram och bedöm först senare om de har gjort nytta.

I den här delen får du verktyg för att återställa din funktionsförmåga och förnya ditt sätt att tänka. Gör de övningar som känns nödvändiga för dig. Var noga med att lyssna på dina egna inre resurser.