Skip to main content

Egenvårdsprogram

6. Bestraffande eller krävande mode

Ett barn vars känslor av sårbarhet inte besvaras kan lära sig att hantera sin egen sårbarhet eller ilska på ett negativt sätt.

Denna mode kan som vuxen leda till att man är avvisande eller krävande gentemot sin egen sårbarhet eller ilska. Detta kallas bestraffande eller krävande mode.

I bestraffande mode känner man att man förtjänar att bli anklagad eller bestraffad

I denna mode kan man straffa, skada eller skylla på sig själv.

I krävande mode tror man att man alltid måste vara perfekt och effektiv

I krävande mode upplever man att man måste prestera utmärkt och vara effektiv, uppnå en viss position, sätta andras behov framför sina egna och främst vara där för andra.

I denna mode känns det förbjudet att uttrycka sina egna känslor eller vara spontan.

Det inre pratet grundar sig på erfarenheter

Bestraffande eller krävande inre prat kan vara en återspegling av hur andra har behandlat och talat till en. Ibland kan detta leda till att man fortsätter att upprepa det tyst för sig själv. Inre prat kan upplevas som om det vore en auktoritet.

Bestraffande eller krävande inre prat kan också återspegla barnets eller ungdomens besvikelse över att deras egna behov inte har blivit tillgodosedda. Besvikelsen kan leda till att man avfärdar sina egna behov och sig själv.

Bestraffning är ett försök att skydda sig själv

Bestraffning beror på barnets eller ungdomens ansträngningar att skydda sig i sårbara situationer. Det är säkrare att tro att det är ens eget fel än att andra inte kan tillgodose ens behov. Man kan försöka göra bättre ifrån sig, men det går inte riktigt att påverka vuxna eller kamratgruppen.

Man kanske tänker:

  • ”Jag är en lipsill.”
  • ”Jag är en förlorare.”
  • ”Jag är en svår person.”
  • ”Ingen står ut med mig om de ser hurdan jag egentligen är.”

Samtidigt utvecklas en avvisande inställning till ens egna behov. Sådana tankar är exempelvis:

  • ”Jag borde vara mer hurtig och självständig.”
  • ”Jag får inte besvära andra.”
  • ”Jag är för behövande.”

Bestraffande eller krävande inre prat gör ont och är utmattande

För många är denna typ av negativt inre prat konstant. Det är deprimerande och plågande för vem som helst. Ifall någon pratade på ett liknande sätt till en annan person, så skulle det anses vara mobbning.

Det är inte alltid lätt att ifrågasätta denna typ av mobbning som man riktar mot sig själv. Ett bra tankeexperiment är att fundera på hur man pratar till sig själv -  kunde man säga samma sak till en god vän?

Det kan vara skrämmande att ge upp negativt inre prat

Det är ofta skrämmande att ge upp bestraffande eller krävande inre prat, eftersom dess syfte har varit att fungera som ett skydd mot ens egna smärtsamma känslor.

När man ger upp bestraffandet måste man möta rädslan eller sorgen bakom det. Dessa rädslor och sorger känns stora, eftersom de speglar barnets eller ungdomens rädsla och sorg i de situationer hen har befunnit sig i.

Det är bra att lära sig att prata vänligare till sig själv och gradvis möta sina egna känslor av sårbarhet.

Hur syns bestraffande?

Titta på videorna för att se vilka erfarenheter av självanklagelse och skam Pekka har haft på sin arbetsplats.

Upplevelsen av bestraffande kan lindras genom korrigerande visualiseringsövningar.