Egenvårdsprogram
8. Så spenderar jag och min partner pengar
Om det känns som att prat om pengar leder till hotfulla situationer och konflikter som inte går att hantera så är det kanske inte ett bra alternativ att diskutera och göra övningarna på tu man hand hemma.
Att spendera pengar i en parrelation
Alla har sitt eget förhållande till pengar och sitt eget sätt att spendera pengar på. I en parrelation består vardagen av två personers vanor och ståndpunkter. Parterna måste också bestämma om alla eller en del av pengarna ska vara gemensamma.
I en parrelation måste man fatta ekonomiska beslut tillsammans. Parterna kan ha olika sätt att dela upp pengar och sköta sina ekonomiska ärenden på. Det finns inget rätt sätt. Det viktiga är att båda respekterar varandra och att båda upplever att pengarna fördelas rättvist.
Om man har väldigt olika konsumtionsstilar kan det vara utmanande att spendera pengarna på ett systematiskt sätt. Om man har bråkat med en partner om hur pengar spenderas är det bra att börja med att ta reda på vad pengarna faktiskt används till.
Pengarelaterade konflikter handlar ofta om hur mycket pengar som går åt till specifika saker, såsom egna fritidsintressen eller restaurangbesök. Då är det särskilt viktigt att veta vilka summor det faktiskt rör sig om.
Om ni inte ännu har följt upp era inkomster och utgifter i övningen “Utred dina utgifter och inkomster”, gör det först.
Man kan vara omedveten om hur man spenderar pengar
Det är viktigt att reda ut vad man har för mönster när det kommer till hur man spenderar pengar, eftersom det hjälper partnerna att förstå varandra. Alla har egna principer eller riktlinjer som man går efter för att hantera sin ekonomi. Det är inte säkert att man känner till vilka principer man har.
När två personer har en gemensam vardag ihop är det viktigt att förstå vilka principer respektive person är van vid när det kommer till att sköta sin ekonomi. När man pratar med någon annan kan man upptäcka att man inte är helt medveten om hur man själv spenderar sina pengar.
Någon kan ha som princip att betala räkningarna omedelbart och att det som blir kvar ska användas för att leva och ha kul. För någon annan kan det vara viktigt att det alltid finns en tillräcklig buffert på kontot. En tredje tänker att man inte ska stressa upp sig för mycket över pengar, eftersom allt kommer att lösa sig och pengar är till för att spenderas.
Övning 8a: Fundera på hur ni spenderar pengar
Mål
Du och din partner förstår bättre vilka principer som påverkar hur ni spenderar pengar. Ni får en djupare förståelse för både era egna och varandras tankar och handlingssätt. I och med det får ni en bättre utgångspunkt för att sätta upp gemensamma spelregler.
Anvisning
Tanken är att den här övningen ska göras tillsammans med en partner.
Diskutera och fundera tillsammans på svaren på följande frågor:
- Vad är viktigt för mig när det kommer till att spendera pengar? Vad är viktigt för min partner?
- Vad ger mig en känsla av trygghet? Vad skrämmer mig?
- Vad finns det för likheter och skillnader mellan våra stilar att spendera pengar på?
- Vilka styrkor och svagheter hittar ni?
- Vad skulle ni vilja utvecklas inom? Vad skulle ni vilja lära er av varandra?
- Har ni schyssta och rättvisa gemensamma spelregler?
- Vad är bra med era gemensamma spelregler? Vad önskar ni för förändringar?
- Vad skulle jag vara redo att töja på? Vilka saker eller förändringar är viktiga för mig?
Ni kan skriva ner era reflektioner här:
Övning 8b: Välj ett sparmål
Mål
Ni väljer tillsammans ett sparmål som ni kan uppnå.
Anvisning
Tanken är att den här övningen ska göras tillsammans med en partner.
Diskutera vad som skulle kunna vara ert gemensamma sparmål. Man kan ha flera sparmål. En del kan vara små och andra stora.
Om det känns svårt att spara tillsammans, börja med ett tillräckligt litet mål.