Egenvårdsprogram
7. Lär dig att planera realistiskt
Realism innebär att man fattar beslut utifrån fakta. Då ser du på din situation som den är, utan att försköna den eller hoppas på för mycket.
Det första steget mot att planera sin ekonomi är att känna till hur det ser ut med utgifter och inkomster just nu. Först efter det blir det aktuellt att planera framtiden.
Planering som bygger på den faktiska ekonomiska situationen leder till mindre oro och ängslan.
Fundera på om din uppskattning är realistisk
När du uppskattar din egen eller din familjs ekonomiska situation de kommande månaderna eller åren ska du fundera på vad du baserar din uppskattning på. Förväntar du dig eller hoppas du på att den ekonomiska situationen ska förbättras? Eller vet du att det kommer att ske förändringar i inkomster och utgifter? När man planerar sin ekonomi ska man inte basera planeringen på antaganden eller önskemål.
Utgångspunkten är att man känner till vilka inkomster och utgifter man har i förväg och att man kan planera så att det finns en bra balans mellan dem.
Det kan bli så att saker går som planerat. Det kan också bli så att din situation förblir oförändrad eller försämras.
Vid realistisk planering tar man en medelväg. Om det är möjligt förbereder man sig också för tråkiga ekonomiska överraskningar. Om saker och ting går bra och man får pengar över så kan man använda de pengarna på det sätt man vill.
Övning: Realistisk ekonomiplanering
Mål
Du reflekterar kring din ekonomiska situation på ett realistiskt sätt även vad gäller framtiden. Du upptäcker att det är svårt att förutse vad som kommer att hända i framtiden.
Anvisning
Läs frågorna nedan. Fundera på svaren eller skriv ner dem i rutorna nedan.