Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur ska man agera vid akuta problem?

Akuta ekonomiska problem är problem som hotar de grundläggande behoven i livet. Det kan till exempel handla om en situation där man inte har pengar till hyra, elräkningar eller läkemedel.

Akuta ekonomiska problem ska lösas direkt. Man bör ofta också söka professionell hjälp för det. Man bör även ta till professionell hjälp om man har klarat av ett akut ekonomiskt problem genom att låna pengar.

Förutom socialarbetet i ens stad eller välfärdsområde kan man också få hjälp från kyrkans diakoni eller olika organisationer.

Gör så här

När man tar tag i akuta ekonomiska problem är det viktigaste att prioritera de viktigaste räkningarna. Primära utgifter är sådana som tryggar de grundläggande behoven i livet.

När du märker att pengarna inte räcker till för att betala de primära räkningarna, försök komma överens om att flytta förfallodatumet eller att betala räkningen med delbetalningar. Det går ofta bra, bara du vågar ta kontakt. Observera dock att det kan bli tilläggskostnader för att flytta förfallodag eller att betala en räkning i rater.

Berätta att du är i en akut dålig ekonomisk situation, men håller på att utreda hur du kan få hjälp. Kom alltid ihåg att se till att du eller din familj har tillräckligt med pengar för att köpa mat.

Primära räkningar och utgifter

  • Hyra eller motsvarande, el, vatten och andra boendekostnader
  • Läkemedel och nödvändig hälso- och sjukvård
  • Mat
  • Grundläggande förnödenheter för barn
  • Telefon och internet

Vad kan det få för konsekvenser om man försummar de primära utgifterna?

  • Betalningspåminnelser och extra kostnader vilket kan resultera i en betalningsanmärkning
  • Elen stängs av
  • Man sätter sjukdomsbehandlingar på spel
  • Man sätter barns grundläggande behov på spel
  • Pengarna räcker inte till mat
  • Om du upprepade gånger inte betalar hyran eller dina boendekostnader kan det till slut leda till vräkning

Efter krisen

När man tar hand om akuta ekonomiska problem har man oftast inte tid att närmare ta reda på vad pengarna går till, vilka förmåner man kan få eller vad skulderna består av. När den akuta krisen är över bör man utöver att reda ut mindre akuta ekonomiska problem även gå igenom de orsaker som har lett fram till krisen.

Om man har många mindre akuta räkningar och skulder måste man ha tålamod när man tar hand om dem. Det kan hända att du måste acceptera att saker och ting inte går att lösa omedelbart, och att det finns saker som du inte kan göra något åt just nu.

Hjälp från socialarbetet

Vid akuta ekonomiska kriser bör man ta kontakt med vuxensocialarbetet i sin stad eller sitt välfärdsområde. Berätta öppet och ärligt om din ekonomiska situation. Be att du så snart som möjligt får träffa en socialarbetare eller socialhandledare så att dina servicebehov kan bedömas.

Exempel på situationer där socialarbetet kan hjälpa till

Mika

46-åriga Mika är elektriker. Han har en ägarbostad och tre barn. På grund av skilsmässa har Mika hamnat i en skuldspiral. Dessutom är han orolig för hur han och hans tonårsbarn ska orka med situationen.

Mika är av segt virke och har svårt att be om hjälp. Han har tagit emot ekonomiskt stöd av sina föräldrar. När föräldrarna inte kunde hjälpa honom mer tog han kontakt med vuxensocialarbetet.

Han fick tid hos en socialarbetare. Socialarbetaren hjälper honom att reda ut situationen och bedöma vilken typ av stöd eller vilka tjänster som kan användas för att förbättra situationen.

Minna

33-åriga Minna har blivit arbetslös och vet inte varifrån hon ska få tag i pengar. Hon har inte råd att betala hyran. Det är första gången hon är arbetslös och hon har aldrig ansökt om utkomststöd.

Minna vill ha ett möte inom vuxensocialarbetet. I Minnas hemkommun hänvisas personer som blir kunder för första gången till en socialhandledare.

Vid träffen reder man ut situationen och bedömer om Minna behöver träffa en socialarbetare framöver. Minna upplever inte att hon behöver det, utan är nöjd med den ekonomiska rådgivning hon får.

Minneslista

  • Räkna ut hur många räkningar du kan betala.
  • Se till att du har kvar pengar så att det räcker till mat tills du vet att du får in en inkomst nästa gång.
  • Förhandla om att flytta fram förfallodagar eller göra delbetalningar. Notera att eventuella tilläggskostnader kan tillkomma.
  • Be om hjälp från till exempel socialarbetet, din bank eller kyrkans diakoniarbete.
  • Ta reda på var i ditt område det finns billig mat eller matutdelningar.