Skip to main content

Egenvårdsprogram

Har du problem med skuldsättning?

Det finns två typer av skulder: bra och dåliga. En bra skuld tar en framåt och hjälper en att göra ett stort inköp. Skulden betalas regelbundet av och är under kontroll. Dåliga skulder är till exempel snabblån och konsumtionskrediter som man inte har råd att betala tillbaka.

När man hamnar i en skuldspiral går den största delen av inkomsterna åt till att amortera på sina skulder, och så bekostar man sitt uppehälle med hjälp av nya skulder.

En dålig skuld kan till en början kännas bra och nödvändig, men ofta har man köpt något onödigt för de pengarna. Skulden måste betalas tillbaka, men den produkt eller upplevelse man har fått för pengarna känns inte längre värd skulden, eller så räcker inte pengarna till för att betala av den.

En dålig skuld kan också vara en räkning som betalas för sent eller inte alls. En dålig skuld är ofta dyrare än en bra skuld.

Kännetecken på en bra skuld

  • Den tar en framåt i livet och möjliggör saker.
  • Den betalas tillbaka.

Kännetecken på en dålig skuld

  • Den skapar problem, såsom stress, att man får leva knapert, eller problem i sociala relationer.
  • Det går inte eller är väldigt svårt att betala tillbaka den.

Skulder kan ge många konsekvenser

Skulder kan uppstå på grund av amorteringar, räntor och andra avgifter, men också på grund av andra kostnader. Om man inte betalar en räkning eller skuld kan skulden gå vidare till indrivning hos en indrivningsbyrå och senare till utsökning.

Om man har tagit ett lån av en närstående eller vän och får svårt att betala tillbaka den, kan sociala relationer bli lidande. Försämrade sociala relationer kan skapa ännu mer belastning. Den som har lånat ut pengar kan också hamna i svårigheter. Ofta vill närstående hjälpa och berättar kanske inte att de behöver pengarna själv.

Kom ihåg

När man blir skuldsatt är det bra att be om professionell hjälp för att reda ut situationen. Du får hjälp från ekonomi- eller skuldrådgivningen i din stad eller välfärdsområde. Du kan också be vuxensocialarbetet om hjälp. Det är aldrig för tidigt att ta tag i sina skulder.