Omahoito-ohjelma
Milloin oireita on tutkittu tarpeeksi?
Turhia tutkimuksia on syytä välttää
Sinulle on saattanut tulla vaikutelma, että jotkut lääkärit ovat haluttomia tutkimaan sinua ja oireitasi tai määräämään oireisiisi liittyviä lisäselvittelyjä. Saatat tuntea olosi tämän vuoksi pettyneeksi ja hylätyksi.
Kun uusia tutkimuksia tai lisäselvityksiä ei määrätä, on kyse tavallisesti siitä, että lääkäri haluaa välttää turhia tutkimuksia.
Turhat tutkimukset eivät edistä kuntoutumista vaan saattavat jopa vaikeuttaa sitä. Tutkimuksissa voi tulla sivulöydöksiä, joilla ei ole merkitystä oireidesi kannalta, mutta jotka edellyttävät seurantaa. Tämä voi pitkittää epävarmuutta.
Miksi loputtomasta tutkimisesta ei ole apua?
Vaikka mitään ei löytyisi, mutta terveysongelmat jatkuvat ja toistuvat, ei mieli aina rauhoitu. Lääkärin toteama ”mitään vikaa ei löytynyt” voi jopa pahentaa huolta tai aiheuttaa pettymystä, kun selitystä oireille ei löydykään. Oireiden ilmaantuessa huoli herää aina uudelleen.
Joskus lääkärikäynnit ja tutkimukset voivat kääntyä oirekuvaa pahentavaksi.
On todettu, että lukuisilla tutkimuksilla, epämääräisillä selityksillä, vaihtelevilla hypoteeseilla oireiden syystä ja lääkityskokeiluilla voi olla jopa haitallisia vaikutuksia. Ne saattavat voimistaa huolia ja toimia “todistusaineistona” siitä, että jotain täytyy olla vialla.
Toiminnallisista oireista voi kuntoutua
Jos lääkärisi on todennut, että ei ole syytä epäillä mitään vakavaa sairautta oireidesi taustalla, kannattaa pohtia, voisiko nyt olla hyvä hetki kokeilla toisenlaista lähestymistapaa. Tässä ohjelmassa esiteltävillä keinoilla voidaan rauhoittaa elimistön hälytystilaa ja palauttaa kehon säätelyjärjestelmän tasapainoa.
Toiminnallisista oireista voi kuntoutua. Omahoito-ohjelman keinoilla voi saada helpotusta myös silloin, kun oireiden taustalta on löydetty syy, kuten pitkäkestoinen vamma tai sairaus.