Omahoito-ohjelma
2. TYÖKALUJA
Jos jää vain odottamaan, voi olla, että joutuu odottamaan hyvin pitkään. Tällöin saattaa myös jäädä elämään oireiden kanssa ilman keinoja, joilla oireita voi helpottaa. Se ei edistä omaa hyvinvointia eikä mahdollista kuntoutumista.
Omiin oireisiin ja omaan tilanteeseen on kuitenkin mahdollista vaikuttaa.
Miksi kannattaa uskoa, että omalla tekemisellä on merkitystä?
Luottamus siihen, että omalla toiminnallaan voi vaikuttaa oireisiin, on yhteydessä oireiden vähäisempään voimakkuuteen ja haittaavuuteen. Sairauden vakavuudesta ja kestosta riippumatta ne, jotka uskovat, että omalla toiminnalla voi vaikuttaa oireisiin, voivat paremmin kuin ne, jotka eivät usko.
Harjoittelemalla oman hyvinvoinnin lisäämistä voi saada kokemuksia siitä, että omalla toiminnalla on merkitystä.
Muista
Nämä eivät tarkoita yksittäisiä kikkoja, jotka toimivat kaikilla tai takuuvarmasti poistavat oireet. Sen sijaan kuntoutuminen on aina yksilöllinen monista tekijöistä rakentuva prosessi, joka vaatii omaa aktiivisuutta ja kärsivällistä kokeilua juuri itselle sopivien keinojen löytämiseksi.
Oikea-aikaisuus on myös tärkeää. Kuntoutumiseen tulee olla valmius sekä omaa halua.
Terveydenhuollon eri alojen ammattilaiset voivat myös auttaa kuntoutumisessa. Heidän kanssaan voi pohtia, mitä voi tehdä tilanteen helpottamiseksi ja oireiden palaamisen estämiseksi.
Omahoito-ohjelman harjoitukset
Tässä omahoito-ohjelmassa on jo kuvattu, mikä merkitys hermostolla on kehon toimintojen säätelyssä ja oireiden synnyssä. Aivot ovat osa keskushermostoa ja erittäin tehokas “oppimiskone”.
Seuraavaksi esiteltävät keinot voidaan määritellä aivotreeniksi. Kun harjoitellaan uusia keinoja ja taitoja, käytetään aivoja eri tavalla kuin aiemmin. Uusien asioiden harjoittelu synnyttää aivoissa uusia hermoyhteyksiä sekä vahvistaa olemassa olevia yhteyksiä.
Miten harjoitukset toimivat?
Toiminnallisten häiriöiden kuntoutuksessa aivotreeni voi koostua esimerkiksi
- kehoa rauhoittavien keinojen harjoittelusta
- oireiden ja tilanteiden jäsentämisestä uuden selitysmallin kautta
- iloa ja mielihyvää tuottavien asioiden tekemisestä
Nämä kaikki elementit myös tukevat ja vahvistavat toisiaan.
Jos jokin yksittäinen harjoitus ei tunnu sinulle sopivalta, voit kokeilla jotain toista harjoitusta. Muista, että uuden taidon oppiminen vaatii toistoja ja säännöllistä harjoittelua.
Keinoja kohti muutosta
Seuraavaksi opit keinoja, joiden avulla on mahdollista vähentää kehon liiallista reaktiivisuutta. Vaikka osa keinoista olisikin sinulle tuttuja, kannustamme harjoittamaan niitä silti. Keinot voi nähdä taitoina, joita voi harjoittaa ja jotka kehittyvät harjoittelemalla.
Toivottavasti löydät itsellesi sopivia keinoja, joita voit arjessasi hyödyntää. Jo se on merkittävää, että luet tätä tekstiä. Olet siis ainakin hetkeksi pysähtynyt miettimään tilannettasi ja toivot muutosta.
Anna aikaa muutokselle
Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Tämä vaihtelu on luonnollista.
Tee silti sopimus itsesi kanssa: kokeile tämän omahoidon ohjeita, ja arvioi vasta myöhemmin niiden hyödyllisyyttä.
Saat tässä osiossa työkaluja toimintakykysi palauttamiseen ja toimintamalliesi uudistamiseen. Tee harjoituksia sen mukaan, mitkä niistä tuntuvat itsellesi tarpeellisilta. Muista kuunnella omia voimavarojasi.
Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa
On tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teet myös harjoituksia. Harjoitusten tekemisen kautta muutut lukijasta aktiiviseksi tekijäksi. Näin otat askelia oman tilanteesi parantamiseksi.
Miten harjoituksia tehdään?
Jotkut harjoitukset vievät enemmän aikaa kuin toiset. Tärkeää kuitenkin on, että jatkat harjoitusten parissa, vaikka se tuntuisikin haastavalta. Joitakin harjoituksia on tärkeä toistaa riittävän monta kertaa, jolloin tekemistäsi muutoksista tulee kestävämpiä.
Harjoitukset, jotka koet erityisen hyviksi, kannattaa ottaa muistiin ja palata niihin pitkäjänteisesti.
Seuraavalla videolla (1:21) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.