Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten tunteet vaikuttavat?

Tunteet ovat keskeinen osa tiedonkäsittelyä. Tunteiden avulla aivot antavat merkityksen asioille.

Aivojen tunnereaktiot synnyttävät kehossa fysiologisia vasteita ja toimintoja. Tämä tarkoittaa sitä, että tunteet tuntuvat kehossa. Esimerkiksi pelontunne voi aiheuttaa tuntemuksen jalkoihin.  

Kehon reaktiot tunteisiin välittyvät muun muassa autonomisen hermoston välityksellä. Reaktiot ovat yleensä tiedostamattomia. 

Se, mihin ja miten voimakkaasti aivot reagoivat, on seurausta aikaisemmista kokemuksista ja muodostuneista käsityksistä. Siihen voivat vaikuttaa myös synnynnäiset ominaisuudet. 

Oireet aiheuttavat tunteita 

  • Haittaavat tuntemukset ja oireet sekä kuormittuminen ja vastoinkäymiset synnyttävät yleensä voimakkaita kielteisiä tunteita. 
  • Tavallisia oireiden aiheuttamia tunteita ovat avuttomuus, ahdistus, turhautuminen, suru, viha, epätoivo ja arvottomuus. 
  • Tunteet ovat normaali reaktio erilaisiin haasteisiin. Ne eivät ole vaarallisia, eivätkä ne myöskään ole merkki poikkeavuudesta. Epänormaalia olisi, jos mieli ei reagoisi haasteisiin tai vastoinkäymisiin. 

Tunteet vaikuttavat oireisiin 

Vaikka arkikielessä puhutaan myönteisistä ja kielteisistä tunteista, ovat kaikki tunteet tärkeitä ja arvokkaita. Tunteet itsessään eivät ole vaarallisia, mutta ne voivat kuormittaa.  

Lisäksi yhdessä ajatusten kanssa ne voivat johtaa noidankehään, jonka seurauksena oireet voimistuvat.  

Noidankehän syntyminen 

Keholliset tuntemukset, kuten huimaus, väsymys tai huonovointisuus, voivat johtaa ajatuksiin siitä, että on sairastunut vakavasti. Tämä ajatus herättää pelon- ja ahdistuksentunteita.  

Nämä tunteet vaikuttavat sekä siihen, miten käyttäytyy, että siihen, mihin tarkkaavuus suuntautuu. Muuttunut käytös, kuten vetäytyminen ja vakuuttelun hakeminen, myös lisäävät tarkkaavuutta.  

Sekä käytöksen muuttuminen että tarkkaavuuden lisääntyminen aiheuttavat kehon tuntemusten lisääntymistä. Niiden lisääntyessä huoliajatukset lisääntyvät entisestään ja kierre pahenee. 

Esimerkki noidankehästä:

Oire: huimaus

Tunne: ahdistus

Oire: huonovointisuus

Tunne: pelko

Tunteiden tunnistaminen 

Ihmiset ovat erilaisia siinä, kuinka hyvin he tuntevat ja tunnistavat erilaisia tunteita. 

Osa ihmisistä kokee, etteivät he koe voimakkaita tunteita. On myös ihmisiä, jotka kokevat tunteet ennemmin tapahtumina kehossa kuin psykologisina tunnekokemuksina. Tällöin tunteiden tunnistaminen voi olla vaikeaa.  

Tunteita voi kuitenkin oppia tunnistamaan. 

Tunnistaminen auttaa 

  •  erottamaan erilaisia tunteita toisistaan 
  • erottamaan tunteita ja kehon reaktioita toisistaan 
  • säätelemään tunteita 

Omien tunteiden tunnistamista ja nimeämistä voi ja kannattaa siis harjoitella. 

Harjoitus: Tunnista tunteet kehossasi

Miksi?

Tarkastelet omia tunteitasi ja opit tunnistamaan niitä. Tunteiden auttaa sinua käsittelemään ja hyväksymään niitä. Näin tunteiden aiheuttama liiallinen kuormitus voi vähentyä.

Miten?

Kirjoita tai piirrä, missä tunnet ohessa listatut tunteet kehossasi. Voit käyttää apuna oheista kehonkuvaa (PDF). 

Pyri kuvailemaan mahdollisimman tarkasti. Jos tunne lähtee jostain fyysisestä kohdasta päättyen toiseen, kuvaa sekin. 

Loading ...

Muista

Keholliset kokemukset voivat kiinnittää huomion kehoon. Tuntemukset voivat herättää huolta tai pelkoa. Sen seurauksena myös keho virittyy ja tapahtuu fysiologisia muutoksia. Ne taas saatetaan tulkita vahvistuksena uhkaavasta tilanteesta.

Tällainen haitallinen oirekierre ruokkii itse itseään.

Vaikka et tunnistaisi itsessäsi huolen- tai pelontunnetta, voi silti olla, että kehosi reagoi näihin tunteisiin. Esimerkiksi vatsasi saattaa kipeytyä, vaikka et itse huomaisi jännittäväsi.