Omahoito-ohjelma
Miten pitkäaikaisia oireita hoidetaan?
Toiminnallisissa häiriöissä on kyse aivojen, hermoston ja mahdollisten muiden elinten toimintahäiriöstä. Se on luonteeltaan korjaantuva eli siitä voi kuntoutua.
Keskushermoston rauhoittaminen
Koska keskushermostolla on keskeinen rooli kehon oireiden synnyssä, ovat kuntoutuksessa olennaisia keinot, joilla hermoston automaattisia reaktioita voidaan muokata. Tärkeää on myös luottamus siihen, että taustalla ei ole vakavaa, vielä löytymätöntä sairautta.
Myös pitkäaikaissairauteen liittyvää kärsimystä voidaan yleensä lievittää samoilla keinoilla.
Ajattelun ja toiminnan muuttaminen
Koska omat tulkinnat ja reaktiot voimistavat ja ylläpitävät oireita, voi kuntoutumista edistää ja kärsimystä vähentää muuttamalla omaa ajatteluaan ja toimintaansa. Tällaisia ajattelun ja käyttäytymisen muutoksiin tähtääviä hoitoja voidaan kutsua aivotreeniksi.
Aivot muovautuvat toiminnan mukaan
Aina kun oppii jonkin uuden asian tai toimintatavan sekä aktiivisesti muokkaa omaa käyttäytymistään, tapahtuu aivoissa mikroskooppisia muutoksia.
Aivojen muovautuvuuskyky on mukana kaikessa uuden oppimisessa, oli kyseessä sitten uuden naapurin nimen oppiminen tai keino rauhoittaa herkistynyttä ja ylivirittynyttä mieltä ja kehoa.
Mitä useammin toistaa uutta asiaa, sitä vahvemmaksi siihen liittyvien aivosolujen väliset yhteydet muodostuvat ja sitä voimakkaammin hermoston toiminta muuttuu.
Omahoito-ohjelma itsenäiseen työskentelyyn
Joskus haitalliset tavat ajatella tai käyttäytyä heikentävät hyvinvointia. Jos näin on, on ne hyvä tiedostaa ja tunnistaa. Tällöin niitä pystyy myös muokkaamaan.
Omien ajatus- ja käyttäytymismallien kanssa työskentely onkin keskeistä tässä omahoito-ohjelmassa. Samalla opitaan myös tietoisuustaitoja ja rentoutumista.
Tämä omahoito-ohjelma keskittyy niihin asioihin, joihin yleensä itse pystyy vaikuttamaan. Kaikkiin oireisiin ja kuntoutumiseen vaikuttaviin asioihin on vaikeaa tai mahdotonta vaikuttaa.
Esimerkiksi yhteiskunnan byrokratia tai kielteiset elämäntapahtumat saattavat toimia kuntoutumista haittaavina tekijöinä, eikä niitä voi tämän omahoidon avulla poistaa.
Oireista puhuminen
Kehon oireet saattavat olla sellaisia, että ne eivät näy ulospäin. Tällaista voi olla esimerkiksi kipu. Jos lisäksi taustalta ei ole löytynyt oireita selittävää sairautta, voi omasta tilanteesta kertominen olla vaikeaa.
Oireet saattavat heijastua myös ihmissuhteisiin. Sekä läheisissä ihmissuhteissa että terveydenhuollon henkilökunnan kanssa keskusteltaessa saattaa tulla väärinymmärretyksi.
Jos kärsit pitkittyneistä kehon oireista, voivat myös läheisesi hyötyä tähän omahoito-ohjelmaan tutustumisesta.
Ammattilaiselta saatava apu
Toiminnallisten oireiden ja häiriöiden hoidossa käytetään ensisijaisesti lääkkeettömiä hoitoja. Joskus myös lääkkeillä voidaan helpottaa joitain oireita ja tehdä kuntoutumisesta helpompaa.
Psykologiset hoidot ovat ammattilaisen toteuttamia vuorovaikutukseen pohjautuvia tutkimusnäyttöön perustuvia hoitomenetelmiä. Niihin kuuluvat muun muassa
- nettiterapiat
- psykoterapiat
- muut keskusteluhoidot
Nettiterapia
Nettiterapiana löytyy pitkäaikaisten kehollisten oireiden nettiterapia.
Nettiterapia on tehokas hoito lievään ja keskivaikeaan oireiluun. Terapiassa tehtävien harjoitusten avulla on tutkitusti mahdollista korvata oireita ylläpitäviä ajatusmalleja sekä oppia keinoja, joilla elimistön automatisoituneita reaktioita voi rauhoittaa.
Nettiterapia toteutetaan verkossa. Saat tärkeää tietoa oireistasi, ja opit ymmärtämään niitä entistä paremmin. Pääset myös tekemään harjoituksia, joiden avulla voit helpottaa oireitasi.
- Nettiterapia kestää 2–4 kuukautta.
- Työskentelet itsenäisesti tietoturvallisessa oppimisympäristössä, johon kirjaudutaan vahvalla tunnistautumisella. Voit opiskella tietosisältöjä ja tehdä harjoituksia missä tahansa juuri sinulle sopivaan aikaan.
- Tukenasi toimii nettiterapeutti, joka antaa palautetta, kommentoi tehtäviäsi ja vastaa kysymyksiisi viestiyhteydellä.
Jos kiinnostuit nettiterapiasta, hakeudu lääkärin vastaanotolle. Kuka tahansa lääkäri voi tehdä lähetteen nettiterapiaan.
Nettiterapia alkaa noin viikon kuluttua lähetteen teosta ja on Suomessa asuville maksutonta.
Psykoterapia ja muut keskusteluhoidot
Psykoterapiassa ja muissa keskusteluhoidoissa hankalia asioita käsitellään pääosin keskustelemalla. Tarvittaessa voidaan käyttää harjoitteita, joilla tunnistetaan ja muutetaan toimintatapoja, jotka tuottavat oireita.
Voit osallistua hoitoon yksin, puolisosi tai perheesi kanssa tai ryhmässä. Lyhyttä keskusteluhoitoa on saatavilla esimerkiksi perusterveydenhuollossa.
Psykoterapiaan voi aina hakeutua omakustanteisesti. Jos sinulla on diagnosoitu mielenterveyden häiriö, joka uhkaa työ- tai opiskelukykyäsi, voi sinulla olla oikeus Kelan tukemaan kuntoutuspsykoterapiaan. Joillain alueilla psykoterapiaa voi saada myös julkisen terveydenhuollon myöntämällä palvelusetelillä.
Lääkehoito
Monia oireita voi hoitaa lääkkeillä. Näitä ovat esimerkiksi autonomista hermostoa vaimentavat beetasalpaajat sekä kipulääkkeet.
Oireiden helpottamisen myötä kuntoutumiselle vapautuu voimavaroja. Samalla oireiden hälytysviesti keskushermostoon vähenee.
Keskustele lääkärisi kanssa lääkehoidon tarpeellisuudesta.
Muista
Omahoidolliset ohjeet ovat tärkeitä etenkin oireiden varhaisvaiheessa.
Nettiterapia soveltuu lievään ja keskivaikeaan oireiluun. Se soveltuu myös tilanteisiin, joissa oireilu on jatkunut jo pidempään ja haittaa jonkin verran arkea.
Vakavaan ja arkea huomattavasti haittaavaan oireiluun tarvitaan lisäksi intensiivisempää hoitoa.