Omahoito-ohjelma
6. Oireiden merkityksen muuttaminen
Mitä ajattelet, kun oire ilmestyy tai rajoittaa toimintakykyäsi? Onko automaattinen ajatuksesi “Tämä on merkki jostakin vaarallisesta” tai “Minulla on jokin vakava sairaus”?
Ajattelu muokkaa kokemusta
Oletukset ja käsitykset eivät vaikuta vain siihen, minkä merkityksen kehon tuntemukset saavat. Ne myös suoraan muokkaavat sitä, minkälaiseksi kehon tuntemus muodostuu.
Oireille annettu neutraali tai positiivinen merkitys on yksi avaintekijä tiellä kuntoutumiseen. Kokeile tarkastella ja selittää oireitasi keskushermoston herkistymisen kautta.
Harjoitus: Vaihtoehtoiset merkitykset
Miksi?
Pitkäaikaisen kehollisen oireilun yhteydessä esiintyy usein automaattisia ajatuksia. Kun opit tunnistamaan näitä ajatuksia, voit oppia kyseenalaistamaan niitä.
Tässä harjoituksessa tarkastelet omaa suhtautumistasi oireisiisi.
Miten?
Kokeile katastrofiajatusten sijaan ajatella, että oireissasi kyseessä on ohjelmointivirhe tai virheellisesti lauennut hälytys.
Muotoile mielessäsi uusia merkityksiä ja tulkintoja, jotka voit palauttaa mieleesi, kun oireita ilmenee.
Tällaisia voivat olla esimerkiksi ”Kaikki on hyvin, tämä onkin nyt väärä hälytys” tai ”Ei mitään hätää, hermostoni on vain ylikuormittunut”.
Muista
Mikään oireisiin liittyvä ajatus ei ole väärä. Kuitenkin osa ajatuksista on hyvinvoinnin kannalta hyödyllisempiä kuin toiset.
Kun osaat tunnistaa omia ajatuksiasi, voit myös yrittää muuttaa suhtautumistasi niihin. Se voi parantaa hyvinvointiasi.