Omahoito-ohjelma
Arjen tasapainottaminen
Arjen hyvinvoinnilla on vahva yhteys kehon oireisiin ja mielen hyvinvointiin. Kun voi hyvin, sujuu arkikin ilman suuria ponnisteluja. Toisaalta arjen rutiinit ja säännöllinen päivärytmi edistävät terveyttä.
Arjen hyvinvoinnilla on vahva yhteys kehon oireisiin ja mielen hyvinvointiin. Kun voi hyvin, sujuu arkikin ilman suuria ponnisteluja. Toisaalta arjen rutiinit ja säännöllinen päivärytmi edistävät terveyttä.
Toimeliaisuus lisää elämään hallinnantunnetta ja edistää hyvinvointia. Tekemisten ja toimintojen ei tarvitse olla mitään suurta. Arjen perusasiat, kuten ruoanlaitto, liikunta, siivoaminen ja itsestä huolehtiminen ovat kaikki toimeliaisuutta ylläpitäviä asioita.
Toimeliaisuus on hyvä olla tasapainossa omien voimavarojen, kykyjen ja mahdollisuuksien kanssa.
Tuntuuko sinusta, että arjessasi on tarpeeksi mielekästä tekemistä? Jos vastasit ”ei”, niin millaista tekemistä juuri sinä haluaisit lisätä elämääsi?
Pidä huolta sosiaalisista suhteistasi. Kontaktit muihin ovat tärkeitä. Asioista puhuminen, yhdessä tekeminen tai ihan vain läsnäolo toisten kanssa vähentää stressiä.
Ketkä ihmiset ovat juuri sinulle tärkeitä? Pidätkö heihin tarpeeksi yhteyttä? Yksikin ystävä on kallisarvoinen. Oma perhe ja sukulaiset voivat olla tärkeitä verkostoja.
Kaipaatko uusia ihmissuhteita? Uusien sosiaalisten suhteiden solminen voi tuntua aluksi haastavalta. On kuitenkin tärkeää lähteä rohkeasti ulos tarkastelemaan ympäristöä. Uusia ystäviä voi löytää opiskelun tai työn kautta. Harrastuksissa, yhteisöissä tai kerhoissa on mahdollista tavata samoista asioista kiinnostuneita henkilöitä.
Säännöllinen uni-valverytmi ja riittävä yöuni ovat tärkeitä. Unentarve on hyvin yksilöllistä. Se vaihtelee iän, perimän ja aktiivisuuden mukaan. Aikuisella unentarpeeksi määritellään usein noin 7—9 tuntia vuorokaudessa.
Jos yöunet jäävät vähäisiksi, ei oloa kannata yrittää piristää ylenmääräisellä kahvin tai muiden kofeiinipitoisten juomien nauttimisella, koska liiallinen kofeiini voi lisätä ahdistuksentunteita.
Mielenterveystalo.fi:stä löytyy myös unettomuuden omahoito-ohjelma.
Liikkuminen auttaa purkamaan ahdistuksen ja muiden oireiden kehossa virittämää kiihtyneisyyttä ja hälytystilaa.
Liikutko mielestäsi tällä hetkellä tarpeeksi? Sinulle sopiva liikkumisen määrä riippuu kunnostasi ja terveydentilastasi.
Mukavalta tuntuvaan liikkumiseen tulee helpommin ryhdyttyä. Liikkumisen ei tarvitse olla vaativan lajin harrastamista tai itsensä äärirajoille viemistä, jos se ei tunnu sinusta mielekkäältä.
Tavoitteena voi olla lisätä pientä liikettä arkeen. Tämä voi olla esimerkiksi kävelyn valitseminen bussimatkan sijasta, marjastusta tai pallopelejä kaverin kanssa. Pienikin määrä on aina parempi kuin ei mitään.
Jos haluat lisätä arkeesi liikettä, kannattaa sitä suunnitella kalenteriin. Usein tärkeintä on päästä lähtemään!
Monipuolinen ravinto ylläpitää hyvää toimintakykyä. Aivot ovat ihmisen toiminnan kannalta tärkeä elin.
Syömällä hyvin annat aivoillesi ja kehollesi energiaa. Hyvät ruokailutottumukset parantavat keskittymiskykyä, koordinaatiota, motivaatiota, muistia ja stressin sietoa. Säännöllinen ruokailurytmi rytmittää myös päivää.