Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur behandlas långvariga symtom?

Vid behandling av och rehabilitering vid långvariga kroppsliga symtom är det viktigt att förstå vad ens symtombild handlar om.

Funktionella tillstånd handlar om att funktionen i hjärnan, nervsystemet och eventuellt andra organ är rubbad. Funktionella tillstånd går att rätta till, det vill säga det går att rehabiliteras för dem.

Att lugna ner nervsystemet

Eftersom det centrala nervsystemet har en central roll i uppkomsten av kroppsliga symtom så är en väsentlig del av rehabiliteringen att lära sig metoder som man kan använda för att påverka nervsystemets automatiska reaktioner. Det är också viktigt att ha tillit till att det inte är en allvarlig och fortfarande oupptäckt sjukdom som orsakar symtomen.

Liknande metoder kan oftast även användas för att lindra det lidande som förekommer vid långvariga sjukdomar.

Att ändra på tankar och beteende

Eftersom ens egna tolkningar och reaktioner förstärker och upprätthåller symtomen så går det att främja rehabiliteringen och minska på lidandet genom att ändra på sina tankar och handlingar. Den här typen av behandlingsformer som siktar på att ändra på tankar och beteenden kan kallas för hjärngympa.

Hjärnan formas av det man gör

Varje gång man lär sig något nytt eller gör saker på ett nytt sätt och aktivt ändrar på sitt beteende så sker det mikroskopiska förändringar i hjärnan.

Hjärnans plasticitet, dvs. förmåga att forma och anpassa sig, är grundläggande för allt som man lär sig, oavsett om det handlar om att lära sig namnet på den nya grannen eller använda sig av en metod för lugna ner en kropp och ett psyke som blivit sensibiliserat och överaktiverat.  

Ju oftare man upprepar det nya man har lärt sig, desto starkare bli kopplingarna mellan hjärncellerna, och desto mer ändras nervsystemets funktion.

Ett egenvårdsprogram för arbete på egen hand

Ibland kan vi genom våra sätt att tänka eller bete oss försämra vårt välbefinnande. Om så är fallet, är det bra att bli medveten om det här. Då kan vi också ändra skadliga tanke- och beteendemönster.

Därför är en central del av det här egenvårdsprogrammet att lära sig bearbeta tanke- och beteendemönster. Samtidigt lär du dig också att använda dig av medveten närvaro och avslappning.

Det här egenvårdsprogrammet fokuserar på sådana saker du vanligtvis själv kan påverka. Det är svårt eller omöjligt att påverka alla faktorer som inverkar på symtomen och rehabiliteringen.

Till exempel kan byråkratiska strukturer i samhället eller negativa händelser i livet vara faktorer som försämrar rehabiliteringen, och det går inte att eliminera dessa faktorer genom egenvård.

Information för närstående

En del kroppsliga symtom syns inte utanpå. Ett exempel på ett sådant symtom är olika former av smärta. Om man dessutom inte har hittat någon sjukdom som förklarar symtomet kan det vara svårt att berätta om sitt tillstånd.

Symtomen kan även påverka ens sociala relationer. Det kan uppstå missförstånd i samtal med både de närmaste och med hälso- och sjukvårdspersonal. Om du har långvariga kroppsliga symtom kan också dina anhöriga ha nytta av att bekanta sig med det här egenvårdsprogrammet.

Professionell hjälp

För att behandla funktionella symtom och tillstånd används i första hand läkemedelsfria behandlingsformer. I vissa fall är det möjligt att lindra vissa symtom och främja rehabiliteringen med läkemedel.

Psykologiska behandlingsformer är evidensbaserade behandlingsmetoder som bygger på växelverkan och som ges av professionell personal.  Exempel på olika psykologiska behandlingsformer:

  • nätterapier
  • psykoterapier
  • övriga samtalsterapier.

Nätterapi

Det finns en nätterapi för långvariga kroppsliga symtom.

Nätterapin är en effektiv behandling för lindriga och medelsvåra symtom. Det finns vetenskapligt stöd för att man med hjälp av övningarna i nätterapin kan förändra de tankemönster som upprätthåller symtomen samt lära sig metoder som kan användas för att dämpa de automatiserade reaktionerna i kroppen.

Nätterapin görs på nätet. Du får viktig information om dina symtom och en bättre förståelse för dem. Du får också göra övningar som hjälper dig att lindra dina symtom.

  • Nätterapin varar i 2–4 månader.
  • Du arbetar på egen hand i en informationssäker inlärningsmiljö som du loggar in i med säker autentisering. Du kan studera informationsinnehållet och göra övningarna var du än befinner dig vid den tidpunkt som passar dig.
  • Du får stöd av en nätterapeut som ger respons, kommenterar dina uppgifter och svarar på dina frågor via meddelanden.

Om du blev intresserad av att prova på nätterapi ska du uppsöka en läkare. Alla läkare i Finland kan utfärda en remiss till nätterapi.

Nätterapin börjar vanligtvis inom en vecka från att remissen utfärdats och är kostnadsfri för invånare i Finland.

Psykoterapi och övriga samtalsterapier

Inom psykoterapi och annan samtalsterapi bearbetar man svåra saker först och främst genom att prata om dem. Vid behov kan man göra olika övningar för att identifiera och förändra handlingssätt som orsakar symtom.

Du kan delta i vården ensam, med din partner eller familj eller i grupp. Kort samtalsterapi finns tillgänglig till exempel inom bashälsovården.

Du kan också söka dig till psykoterapi på egen bekostnad. Om du har diagnostiserats med en psykisk störning som hotar din arbets- eller studieförmåga kan du ha rätt till rehabiliteringspsykoterapi med ersättning av FPA. På vissa områden i Finland kan du också få psykoterapi genom en servicesedel som beviljas av den offentliga hälso- och sjukvården.

Läkemedelsbehandling

Många symtom kan behandlas med läkemedel. Det handlar till exempel om smärtstillande läkemedel och betablockerare som dämpar det autonoma nervsystemet.

I och med att symtomen lindras frigörs även inre resurser för rehabiliteringen. Samtidigt minskar varningssignalerna som symtomen skickar till det centrala nervsystemet.

Hör med din läkare om du behöver läkemedelsbehandling.

Kom ihåg

Det är viktigt med anvisningar för egenvård, särskilt i ett tidigt skede av symtomen.

Nätterapi lämpar sig för lindriga och medelsvåra symtom. Den passar också för situationer där symtomen har pågått under en längre tid och stör vardagen i viss utsträckning.

För allvarliga symtom som ger märkbara besvär i vardagen behövs utöver detta mer intensiv vård.