Egenvårdsprogram
2. VERKTYG
Om man bara sätter sig och väntar på att det ska lösa sig av sig själv så kan det hända att man måste vänta väldigt länge. Då kan det också blir så att man måste leva med sina symtom utan att ha några metoder till hands för att lindra dem. Det främjar varken välbefinnandet eller rehabiliteringen.
Det är ändå möjligt att påverka sina symtom och sin situation. På så sätt kan man börja må bättre.
Det finns ett samband mellan tilltron att själv kunna påverka symtomen via beteendet och att symtomen blir mindre intensiva och besvärande. Personer som tror att de kan påverka sina symtom mår bättre än de som tror att de har en mindre möjlighet att påverka dem – oavsett hur allvarlig och långvarig sjukdomen är.
Genom att öva på att öka sitt välbefinnande kan man få uppleva att det går att påverka hur man mår genom hur man agerar.
Kom ihåg
Det finns inga enskilda specifika knep som fungerar för alla, eller som skulle garantera att symtomen försvinner. Rehabiliteringen består alltid av en individuell process som bygger på flera faktorer och som kräver att man själv är aktiv och tålmodig för att kunna hitta de metoder som passar just en själv.
Det är också viktigt att denna process sker i rätt tid. Man ska vara redo för att samt vilja rehabiliteras.
Professionell personal inom olika områden i hälso- och sjukvården kan också hjälpa till med rehabiliteringen. Tillsammans med dem kan man fundera på vad man kan göra för att lindra situationen och förhindra att symtomen återkommer.
Egenvårdsprogrammets övningar
I detta egenvårdsprogram har redan beskrivits vilken betydelse nervsystemet har för regleringen av kroppens funktion samt uppkomsten av symtom. Hjärnan är en del av det centrala nervsystemet och är en oerhört effektiv “inlärningsmaskin”.
De metoder som kommer att presenteras till näst kan ses som en form av hjärngymnastik. När man övar på nya metoder och färdigheter använder man hjärnan på ett lite annat sätt än tidigare. Genom att öva på nya saker skapas nya nervkopplingar i hjärnan, och de kopplingar som redan finns stärks.
Hur fungerar övningarna?
Exempel på hjärngymnastikövningar som används i rehabiliteringen vid funktionella tillstånd
- att öva på metoder som får kroppen att varva ner
- att analysera symtom och situationer med en ny förklaringsmodell
- att göra saker som gör att man mår bra och blir glad.
Alla dessa element stärker och stöder även varandra.
Om du upplever att en viss övning inte passar dig så kan du testa någon annan övning. Kom ihåg att det krävs repetition och regelbunden träning för att lära sig något nytt.
Olika metoder för att åstadkomma en förändring
Till näst får du lära dig metoder som du kan använda för att försöka minska på den överdrivna reaktiviteten i kroppen. Även om du känner till en del av metoderna så uppmuntrar vi dig att öva på dem ändå. Metoderna kan ses som färdigheter man kan öva på och som utvecklas genom att man övar på dem.
Förhoppningsvis hittar du metoder som passar dig och som du kan tillämpa i vardagen. Att du läser denna text är redan i sig ett viktigt första steg. Det är tydligt att du har stannat upp för att reflektera kring din situation och vill ha en förändring.
Förändringar tar tid
Motivationen för att göra förändringar i livet varierar. Ibland kan man också ha mer krafter att genomföra en förändring, ibland mindre. Kom ihåg att detta är naturligt.
Ingå ändå ett avtal med dig själv: prova på att följa anvisningarna i detta egenvårdsprogram och bedöm först efteråt om de varit till nytta för dig.
I den här delen får du verktyg för att återställa din funktionsförmåga och förnya dina tankesätt. Gör de övningar som känns nödvändiga för dig. Var noga med att lyssna på dina inre resurser och ork.
Övningarna är den viktigaste delen av egenvårdsprogrammet
Det är viktigt att du förutom att läsa informationen också gör övningarna. Genom att göra övningarna går du från att vara en läsare till en aktiv aktör. På så sätt tar du steg mot att förbättra din situation.
Hur gör man övningarna?
En del övningar tar längre tid än andra. Det viktiga är att du fortsätter med övningarna även om det känns utmanande. För vissa övningar är det viktigt att du upprepar dem tillräckligt många gånger för att få till en mer hållbar förändring.
De övningar som du tycker är särskilt bra ska du lägga på minnet och återkomma till regelbundet.
I följande video (1:21) får du tips gällande övningarna i egenvårdsprogrammet. Du får höra varför det lönar sig att öva regelbundet.