Skip to main content

Egenvårdsprogram

1. VAD HANDLAR DET OM?

Samhället värdesätter personer som får saker gjorda, är effektiva och presterar bra. Livsmiljön har förändrats och blivit mer krävande, och livet går i ett snabbare tempo. Att prestera är ett mänskligt försök att hantera en osäker värld som är fylld av krav och konflikter.

Många som tenderar att överprestera inser att de har för höga krav på sig själva. Överprestation möjliggörs av hög självkontroll.

Notera

Självkontroll innebär en förmåga att agera på ett ändamålsenligt och uthålligt sätt även när man inte känner för det eller när det känns obekvämt. Det är en nödvändig färdighet, men om man har för mycket självkontroll kan det bli besvärande. Då kallas det för överkontroll.

Överkontroll innebär en överdriven, hög och oflexibel självkontroll.

Överpresterande innebär en situation där en känsla av missnöjdhet och otillräcklighet leder till att konstant behöva prestera.

Överkontroll leder till presterande

Överkontroll innebär att man har en hög men oflexibel självkontroll. Överkontroll är en samling drag och beteendetendenser som leder till att man använder sig av presterande som en copingmetod. Detta gör man för att hantera känslor som upplevs som svåra, t.ex. känslor av otillräcklighet.

Vad beror tendensen av överkontroll på?

Beteendet hos en presterare påverkas bl.a. av medfödda temperamentsdrag samt olika inlärningserfarenheter och faktorer i uppväxtmiljön.

Man kan inte påverka de anledningar som ligger bakom överkontroll. Man kan dock försöka acceptera den utgångspunkt man har. Då blir det lättare att lära sig att förhålla sig på ett snällare sätt till sig själv.

Det går även att ändra på sina egna specifika skadliga beteendemönster eller copingmetoder.

Det går att påverka ett skadligt presterande

Att överprestera kan leda till psykisk ohälsa samt problem i sociala relationer. Man kan exempelvis uppleva utmattning, depression, ångest, ensamhet och utanförskap.

Det är viktigt att identifiera sina egna skadliga copingmetoder. Då kan man förändra dem.

I VERKTYG-delen kan du bekanta dig med övningar med vilka du kan förändra dina handlingssätt så att de i större utsträckning främjar ditt välbefinnande.

På samma sätt som det tar sin tid att lära sig ett nytt språk så går det till en början långsamt att lära sig nya tanke- och beteendemönster. Det är okej att ta små steg i taget.

Hur påverkar pressen från omgivningen?

Presterare och perfektionister reagerar ofta starkt på samhällets prestationskrav. Det kan leda till prestationsångest och en känsla av otillräcklighet.

Eftersom den nutida idealpersonen är effektiv, produktiv, uthållig och klarar sig själv så är personer som har tendenser till ett högpresterande och överkontrollerande beteende vana vid att få beröm för det de gör.

För att kunna ändra sitt agerande måste man kunna uppleva att man blir accepterad och uppskattad även när man inte är som bäst eller presterar perfekt.

Hur låter din berättelse om dig själv?

Det är vanligt att man har skapat en berättelse om sig själv som högpresterande person. Denna berättelse kan ha en stor effekt.

Förändring handlar dels om att lära sig nya beteendemönster, dels om att se på sin jagbild ur ett nytt perspektiv: Vem skulle jag vara om jag inte var högpresterande?

Kom ihåg

  • Alla former av högpresterande beteende är inte skadligt. Det centrala är vilken inverkan beteendet har på individens välbefinnande.
  • Hög självkontroll och överkontroll är olika saker. Överkontroll innebär att man har en hög men oflexibel självkontroll.
  • Överkontroll leder till att man använder presterande som copingmetod och därmed ställer höga krav på sig själv och eventuellt även på andra.
  • Tendensen till överkontroll påverkas av ens medfödda temperament, uppväxtmiljö och inlärda copingmetoder.
  • Skadliga copingmetoder kan fungera på kort sikt. På lång sikt leder de dock ofta till överbelastning, psykisk ohälsa samt till problem i sociala relationer.
  • Personer som har tendens till överkontroll påverkas väldigt starkt av samhällets prestationskrav.