Skip to main content

Egenvårdsprogram

Är jag en högpresterare?

Brukar du tänka att du måste förtjäna vila och belöning? Har du svårt att stå ut med osäkerhet och saker du inte kan kontrollera? Tar du dig själv på för stort allvar? Har du stränga och strikta åsikter om vad du borde göra?

Här nedan presenteras typiska tankesätt som förekommer hos högpresterare. Känner du igen dig i dem?

Jag måste förtjäna vila

Många presterare agerar utifrån en logik som går ut på att man måste förtjäna vila eller andra trevliga saker genom att först göra klart obligatoriska eller tråkiga saker.

Att tänka och agera så här leder till att man får saker gjorda. Men om man följer den här principen nästan hela tiden och i alla situationer kan det hända att man blir överbelastad.

Det sympatiska nervsystemet är överaktiverat

Att utgå från att man måste förtjäna sin vila eller belöningar kan leda till att man har svårt att stanna upp. Detta kan delvis bero på att det sympatiska nervsystemet är för aktivt, ett så kallat överaktivitetstillstånd. Det sympatiska nervsystemet är den stimulerande delen av det autonoma nervsystemet.

Ifall man befinner sig i ett överaktivitetstillstånd kan det vara väldigt svårt att försöka stanna upp och lugna ner sig. Man känner sig rastlös, stressad, hjärtat slår hårt och det kan kännas väldigt obehagligt på flera sätt.

Vad kan hjälpa?

För att bli av med kravet att man måste förtjäna en paus krävs att man ifrågasätter sina tankemönster, men även att man får kroppen som går på högvarv att varva ner. Detta behandlas i övning 2. Att våga vila.

Jag står inte ut med osäkerhet

Högpresterare är ofta bra på att få saker gjorda och lösa problem, men kan ha svårt att tolerera osäkerhet. Man kan exempelvis ha svårt att acceptera sådant som man inte själv kan påverka.

Svårigheter med att stå ut med osäkerhet kan exempelvis ta sig uttryck på följande sätt

  • att man är överdrivet noggrann och väldigt samvetsgrann
  • att man säkerställer och kontrollerar saker
  • att man ständigt analyserar, intellektualiserar eller oroar sig över saker

Vad kan hjälpa?

Man kan bli bättre på att stå ut med osäkerhet. Då utgår man från liknande principer som utnyttjas vid hyposensibilisering mot allergier, dvs. att man så småningom utsätter sig för det som ger upphov till symtom.

Det lönar sig att exponera sig för osäkerhet i små steg, så att man inte genast går långt utanför sin bekvämlighetszon. Detta behandlas i övning 4. Att stå ut med osäkerhet.

Jag har svårt att släppa loss i situationer

Högpresterare tar ofta sig själv och även mycket annat i livet på stort allvar. Man kan exempelvis ha svårt att vara öppen inför nya eller oväntade upplevelser samt ny och oväntad information och respons.

Man kan känna sig obekväm i sociala situationer. Det kan vara svårt att släppa loss, slappna av och ha roligt. Man har eventuellt lärt sig att ge andra ett intryck av att man kan koppla av trots att man inte känner sig avslappnad.

Vad kan hjälpa?

Att våga släppa loss och vara spontana behandlas i övning 5. Att släppa loss.

Jag har stränga tankar

Högpresterare är ofta hårda och krävande mot sig själva. Tankarna kretsar kring krav, befallningar och regler som man upplever att man måste följa. Det handlar om ett inlärt tankesätt som det kan vara svårt att komma ifrån. Det går dock att lära sig att ha ett annorlunda förhållningssätt till dessa stränga tankar.

Vad kan hjälpa?

De egna tankarna angående höga krav som måste uppfyllas är inte befallningar som man måste följa. Man kan i stället medvetet välja att lyssna till en vänligare röst eller att ha ett mindre strängt och strikt förhållningssätt. Detta behandlas i övningarna 6. Att tysta den inre kritikern och 7. Att öka självmedkänslan.

Kom ihåg

Det går inte att helt och hållet bli av med överkontrollen, eftersom tanke- och beteendesättet delvis styrs utav ens medfödda temperament. Det går dock att lära sig att hantera sina tendenser till överkontroll.

Med hjälp av detta egenvårdsprogram kan du lära dig nya copingmetoder som du kan använda i stället för att ständigt överprestera.