Skip to main content

Egenvårdsprogram

Välkommen till egenvårdsprogrammet för presterare!

Ställer du höga krav på dig själv? Har du svårt att sänka ribban? Är du bra på att få saker och ting gjorda, men dålig på att stanna upp? Upplever du att du är en perfektionist eller högpresterande person? I egenvårdsprogrammet för presterare får du information om vad det innebär att överprestera och ställa för höga krav på sig själv. Du får även verktyg som du kan använda för att hantera dessa perfektionistiska tendenser.

Är det här egenvårdsprogrammet något för mig?

Egenvårdsprogrammet är avsett för

  • personer som tenderar att agera på ett plikttroget, perfektionistiskt och högpresterande sätt.
  • personer som upplever så kallad högfungerande ångest eller depression. Det innebär att man uppvisar utmattnings-, depressions- eller ångestsymtom som inte har någon betydande inverkan på funktionsförmågan.
  • personer som ofta upplever otillräcklighet, missnöje eller skam och som jämnt jämför sina prestationer med andra.

Med hjälp av egenvårdsprogrammet kan du lära dig att bli snällare mot dig själv och mer flexibel när det kommer till de krav du ställer på dig själv.

Du kan använda egenvårdsprogrammet

  • 24/7
  • gratis
  • oavsett ålder
  • anonymt – ingen inloggning krävs
  • på egen hand eller som tillägg till övrig vård och behandling
  • i sin helhet eller genom att välja de delar som passar dig bäst.

Vårt mål är att alla snabbt ska kunna få information och hjälp på ett lättillgängligt sätt och med låg tröskel.

Programmet består av följande delar

1. VAD HANDLAR DET OM?

I den första delen får du information om att överprestera och vara krävande mot sig själv. Du lär dig att identifiera dina skadliga beteendemönster och vilka faktorer som ger upphov till samt upprätthåller dem.

I den första delen presenteras de tanke- och beteendemönster som ligger bakom att man överpresterar och är krävande mot sig själv samt hur detta märks i vardagen. Du får reflektera kring i vilken utsträckning dessa påverkar ditt liv och dina sociala relationer.

Du får gå igenom endast de sidor som tilltalar dig

Det kan hända att du känner ett behov av att göra alla delar på ett effektivt och noggrant sätt. Kom ihåg att tanken med egenvårdsprogrammet inte är att bli en till punkt på din att göra-lista. Egenvårdsprogrammet är till för dig, inte tvärtom.

2. VERKTYG

Övningarna är kärnan i programmet. Med hjälp av övningarna lär du dig att steg för steg ändra på dina skadliga tanke- och beteendemönster.

I den här delen får du lära dig olika metoder som du kan använda för att hantera dina tendenser till högpresterande beteende.

Du får verktyg som du kan använda för att

  • öva på att stanna upp
  • lugna ner kroppen och psyket som går på högvarv
  • lära dig att vara flexibel och ha självmedkänsla
  • öva på att ha en mer avslappnad inställning till dig själv och ditt liv.

Övningarnas längd och innehåll varierar. Du kan bekanta dig med dem i vilken ordning som helst eller bara välja de som passar bäst.

Om du hittar en övning som passar för dig ska du helst upprepa den i olika situationer.

Försök att göra övandet till en del av din vardag. För att en förändring ska kunna ske krävs att du medvetet agerar på ett annat sätt i situationer där du vanligtvis överpresterar.

3. RÅD FÖR FRAMTIDEN

I den här delen får du lära dig hur du kan omsätta de saker du lärt dig i praktiken.

I den sista delen får du mer information om hur du kan upprätthålla och vidareutveckla det du har lärt dig.

Du finner även länkar till övrigt innehåll i Psykporten som du kan ha nytta av.

I följande video (1:34) presenteras egenvårdsprogrammets upplägg samt hur informationen och övningarna i programmet kan hjälpa dig att börja må bättre.

Vad är ett egenvårdsprogram?

Egenvårdsprogrammet

  • bygger på evidensbaserade metoder som påvisats vara effektiva
  • består av tre delar
  • innehåller information och övningar som hjälper dig att fungera och hantera dina symtom i vardagen.

Också ett verktyg för yrkespersonal

Det här egenvårdsprogrammet kan även som helhet eller i delar användas som stöd för grupper eller individuella möten.

Yrkespersonen kan stöda och handleda klienten i att göra övningarna i egenvårdsprogrammet. Man träffas vanligtvis 1–3 gånger. Under träffarna kan man till exempel fundera på vilka övningar som passar klienten bäst, samt diskutera de tankar som övningarna väcker.

Obs!

Tveka inte att söka hjälp om du upplever att dina symtom är allvarliga!

Minneslista för att komma igång

Var som helst, när som helst

Egenvårdsprogrammet är alltid tillgängligt när du har tid. Du har tillgång till materialet dygnet runt, oavsett var du är. Titta på videoklippen med din mobiltelefon eller ta en kaffepaus vid datorn och läs mer om ämnet.

Förändring sker genom övning

Man kan lära sig nya färdigheter genom att öva.

När du börjar med att öva på att använda verktygen i detta egenvårdsprogram i lätta situationer hjälper de dig efterhand också i svårare situationer när känslorna eller symtomen håller på att ta över.

För att skydda din integritet sparas inte svar på tester och övningar. Om du vill spara dem kan du kopiera dem i en separat fil.

Du kan åstadkomma en förändring

Du får snart påbörja egenvårdsprogrammet. Det är fint att du arbetar på att hjälpa dig själv. Egenvårdsprogrammet hjälper dig att släppa taget om ditt överpresterande beteende.

Det är normalt att övningarna ibland känns svåra. Det är oundvikligt när man strävar efter bestående förändringar. Var snäll mot dig själv. Gör programmet i lämpliga delar och ta pauser så att du kan återhämta dig.

Du får ta hjälp av andra

En överpresterande person jobbar ofta ensam. Det är därför viktigt både att lära sig att be andra om hjälp och stöd, men också att lära sig att ta emot hjälp.

Det kan ibland exempelvis vara så att vardagen i en familj flyter på tack vare att den person som är mest plikttrogen tar på sig ansvaret. För närstående kan det därför kännas oväntat, svårt och till och med skrämmande att den plikttrogna och högpresterande personen lär sig nya sätt att agera på. Därför är det bra att berätta för närstående att dina övningar sannolikt även kommer att påverka dem.

Du kan till exempel säga: "Jag övar på nya handlingssätt och behöver ditt stöd. Det kan göra det svårare för oss alla just nu, men det hjälper mig att må bättre på lång sikt. När jag mår bra så kommer även mina närstående att må bättre."