Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Tukea toipumiseen

Hengellisestä väkivallasta toipuminen onnistuu askel kerrallaan. On monia toipumista edesauttavia tekijöitä, joihin voit itse vaikuttaa.

Oman kokemuksen hyväksyminen

Ensimmäinen askel toipumiseen on oman kokemuksen tunnistaminen ja nimeäminen hengelliseksi väkivallaksi. Tämä vaatii usein tiedon hankkimista.

Toipumiselle on tärkeää, että opit luottamaan omaan käsitykseesi tapahtumista ja ymmärrät, että sinua kohtaan on toimittu väärin.

Syyllisten etsiminen ei aina ole tarpeellista

Vastuu väkivallasta on ainoastaan väkivallan tekijällä. Koska hengellinen väkivalta on luonteeltaan yhteisöllistä, ei yksittäistä syyllistä ole useinkaan helppo nimetä.

Ehkä syyllistä ei ole edes tarpeen löytää. Tärkeintä on, että tunnistat kokemuksesi todeksi ja annat itsellesi luvan kaikkiin tunteisiin, joita kokemuksistasi nousee.

Turvallisuudentunne

Uskonyhteisöstä irtautuminen tai hengellisen väkivallan kokemukset voivat horjuttaa perusturvallisuudentunnetta ja luottamusta muihin ihmisiin.

Arjen rutiinit lisäävät turvallisuudentunnetta. On tärkeää muistaa esimerkiksi syödä ja nukkua säännöllisesti sekä välttää liiallista päihteiden käyttöä. Lisää vinkkejä arjen tasapainottamiseen löydät hieman seuraavalta sivulta.

Avun pyytäminen ja kokemusten jakaminen

Hengellisen väkivallan kokemuksista ei tarvitse selvitä yksin. Avun hakeminen ja pyytäminen on usein merkittävä askel toipumisessa.

Omia kokemuksia ja tunteita voi käsitellä puhumalla luotettavan läheisen, ammattilaisen tai vapaaehtoisen kanssa. Tunteita on hyvä käsitellä omaan tahtiin ja omaa hyvinvointia kuunnellen.

Tunteiden käsittely itselle sopivalla tavalla

Puhumisen lisäksi muita tunteiden käsittelyn keinoja voivat olla esimerkiksi

  • kirjoittaminen
  • piirtäminen ja maalaaminen
  • musiikki
  • luonnossa liikkuminen
  • urheilu

Jokainen on itsensä ja oman tilanteensa paras asiantuntija. Se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä ole toiselle toimiva keino.

Moni kontrolloivassa yhteisössä elänyt on hyötynyt myös terapiaan hakeutumisesta.

Vertaistuesta on usein hyötyä

Vertaistuella tarkoitetaan samankaltaisia asioita kokeneiden ihmisten toisilleen tarjoamaa tukea. Vertaistuki ei korvaa ammattiapua, mutta voi helpottaa ahdistusta, yksinäisyyttä ja masennusta.

Monille on merkityksellistä kuulla, että muillakin on samankaltaisia kokemuksia ja että niistä voi päästä eteenpäin. Muiden kokemuksista kuuleminen on usein avuksi omien kokemusten jäsentämisessä.

Vertaistuesta voi myös saada vinkkejä toipumiseen ja yhteisön ulkopuoliseen elämään sopeutumiseen. Vertaistuki voi helpottaa yksinäisyyttä ja auttaa muodostamaan uutta sosiaalista turvaverkkoa.

Mistä vertaistukea?

Vertaistukea hengellistä väkivaltaa kokeneille voi löytää Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n kautta. 

Myötätunto ja kärsivällisyys itseä kohtaan

Itselle, toipumiselle ja uuteen sopeutumiselle kannattaa antaa aikaa. Kaikki tunteesi ja kokemuksesi ovat hyväksyttäviä.

Toipuminen on pitkä prosessi. Sen aikana elämä jatkuu ja vastaan tulee monenlaisia tilanteita. On tärkeää suhtautua itseä kohtaan myötätuntoisesti ja kärsivällisesti erityisesti vaikeina hetkinä.

Itsemyötätuntoa voi vahvistaa muun muassa myönteistä minäpuhetta sekä läsnäolo- ja tietoisuustaitoja harjoittelemalla. Opettele havaitsemaan tilanteet, joissa soimaat itseäsi. Yritä aktiivisesti muuttaa kielteinen puhe myönteisempään muotoon.

Muiden kokemuksia toipumisesta

Seuraavilla videoilla uskonyhteisön jättäneet kertovat, mitkä asiat ovat auttaneet heitä toipumaan ja käsittelemään omia kokemuksiaan.

Monia on auttanut esimerkiksi seuraavat asiat:

  • vertaistuki ja keskustelut samankaltaisia asioita kokeneiden kanssa
  • ammattiavun hakeminen
  • harrastukset, kuten musiikki
  • tiedon etsiminen hengellisestä väkivallasta.

Keskustelu 1

Tällä videolla (6:09) kokemuksiaan jakavat entinen muslimi, entinen vanhoillislestadiolainen sekä helluntalainen.

Keskustelu 2

Tällä videolla (9:35) keskustelevat entinen mormoni, entinen Jehovan todistaja sekä entinen bahai-uskon jäsen.