Omahoito-ohjelma
9. Ulkopuolisuuden käsittely
Yhteisöstä irtautumisesta voi seurata kokemuksia ulkopuolisuudesta, poikkeavuudesta tai vaille jäämisestä. Nämä tunteet voivat korostua, jos koki yhteisössä voimakasta yhteenkuuluvuutta.
Esimerkkejä asioista, jotka voivat olla yhteisöstä irtautuvalle vieraita:
- kulttuurin muodot, kuten elokuvat, televisio-ohjelmat ja populaarimusiikki
- tanssiminen tai juhlat
- tietyt ruoat ja juomat
- tietyt urheilulajit ja harrastukset
- muoti
- vapaa seurustelu
- seksuaalisuuden vapaa ilmaisu
On inhimillistä tuntea ulkopuolisuutta
Menetettyä aikaa ja asioita, joista on jäänyt paitsi, on lupa surra.
Ulkopuolisuudentunteet ovat osa ihmisyyttä henkilön taustasta riippumatta. Kaikki voivat kokea ulkopuolisuutta tai erilaisuutta johonkin kokemukseen tai tilanteeseen liittyen.
Eri tavoin valtavirrasta poikkeavia on paljon, ja usein se ei näy ihmisestä millään tavalla päällepäin. Et siis ole yksin tunteidesi kanssa.
Miten toimia sosiaalisissa tilanteissa?
Sosiaaliset tilanteet voivat tuntua ikäviltä, jos et tiedä mitä vastata elämänhistoriaasi koskeviin kysymyksiin. Saatat myös pelätä, että käy ilmi, ettei sinulla ole joitakin tavanomaisia tietoja tai kokemuksia.
Muista, että sinulla on aina oikeus päättää itse, mitä kerrot muille.
Harjoituksessa alla opit keinoja sosiaalisiin tilanteisiin.
Harjoitus: Opi kertomaan kokemuksistasi
Miksi?
Ulkopuolisuuden kokemuksia aiheuttavia tilanteita voi helpottaa miettimällä etukäteen, miten toimia niissä. Voit valmistautua esimerkiksi muiden ihmisten mahdollisiin kysymyksiin.
Miten?
Ei ole olemassa yksiselitteisiä ohjeita siihen, miten nopeasti tai miten paljon omista kokemuksista tulisi kertoa eri tilanteissa. Jokaista tilannetta täytyy arvioida erikseen.
Etukäteen harjoittelusta voi kuitenkin olla hyötyä. Voit esimerkiksi kirjata muistiin vastausvaihtoehtoja tai toimintatapoja tilanteisiin, joissa taustasi tai jonkin kokemuksen puuttuminen tulee esille.
Keinoja sosiaalisiin tilanteisiin
Avoimuus
Ulkopuolisuuden kokemusten käsittelemisessä voi auttaa, että kerrot ihmisille avoimesti taustastasi. Monet voivat olla kiinnostuneita kuulemaan kokemuksistasi lisää ja tutustumaan ihmiseen, jolla on erilainen tausta. Joskus voi käydä ilmi, että keskustelukumppanilla on samankaltainen tausta kuin sinulla.
Avoimuus voi auttaa uusien ihmissuhteiden syntymisessä ja tuen saamisessa, ja on usein parempi ratkaisu kuin pyrkimys salata kokemansa.
Kysymysten esittäminen ja kiinnostuksen osoittaminen
Jos keskustelussa tulee vastaan sinulle uusia asioita, voit pyytää keskustelukumppaneita selittämään niitä. Usein ihmiset kertovat mielellään tiedoistaan ja kokemuksestaan. Voit suhtautua tilanteisiin avoimin mielin ja mahdollisuutena oppia uutta.
Vastavuoroisesti sinulla voi olla mahdollisuus kertoa elämästäsi ja taustastasi asioita, jotka ovat muille uusia. Voit arvioida tilannekohtaisesti, miten yksityiskohtaisesti yleisösi haluaa tietää tai sinä haluat kertoa menneisyydestäsi.
Vastakysymykset ja keskustelun kääntäminen muihin aiheisiin
Jos sinulla ei ole voimavaroja tai halua kertoa asioistasi, voit suunnata keskustelun toisaalle.
Voit myös esittää vastakysymyksen esimerkiksi harrastuksista. Ihmiset kertovat mielellään harrastuksistaan, ja on tavallista, että muut eivät tunne niiden yksityiskohtia.
Seuran valinta
Pyri löytämään ympärillesi ihmisiä, jotka ymmärtävät sinua ja tietävät tilanteesi. Tämä on erityisen tärkeää, jos sinulla ei ole voimavaroja tai halua avata taustaasi.