Omahoito-ohjelma
Miten valmistautua irtautumiseen?
Asuminen, työ ja opiskelu
Harkitse, olisiko sinun syytä hankkia sellainen asunto ja työ- tai opiskelupaikka, joka ei ole sidoksissa yhteisöön.
Voi tuntua tukalalta kohdata yhteisön jäseniä päivittäin esimerkiksi työpaikalla. Uusia työmahdollisuuksia voi olla hyvä kartoittaa jo ennen irtautumista.
Uusien sosiaalisten verkostojen rakentaminen
Sosiaalisia suhteita yhteisön ulkopuolisiin ihmisiin voi alkaa rakentaa jo ennen irtautumista. Yhteisöllisyyttä on olemassa muuallakin kuin tiiviissä uskonyhteisöissä. Muualla yhteisöllisyys ei ehkä ole yhtä tiivistä, mutta se saattaa olla hyväkin asia.
Esimerkiksi opiskelijana voi päästä tutustumaan uusiin ihmisiin ja yhteisön ulkopuoliseen kulttuuriin. Monet opiskelijat etsivät itseään, uusia tuttavuuksia ja paikkaansa maailmassa.
Myös harrastuksen aloittamisesta voi olla iloa. Harrastus voi tarjota innostavaa tekemistä ja onnistumisen tunteita. Lisäksi sen kautta voi tutustua mielenkiintoisiin ihmisiin. Yhteiseen tekemiseen uppoutuminen yleensä helpottaa tutustumista.
Keskusteluseura
Omien tunteiden ja ajatusten jakaminen helpottaa usein oloa. Pohdi, onko sinulla mahdollisuutta keskustella irtautumisesta turvallisesti jonkun kanssa?
Irtautumista ei ehkä ole mahdollista pohtia muiden yhteisön jäsenten kanssa. Mieti, voisitko saada keskustelutukea yhteisön ulkopuolelta. Sopiva henkilö voi olla esimerkiksi yhteisöön kuulumaton tuttava tai sukulainen, työterveyshuollon työntekijä, koulukuraattori tai terapeutti.
Entä tunnetko jonkun yhteisön jättäneen henkilön, jonka kanssa voisit keskustella?
Vertaistuki
Muista, että et ole yksin kokemustesi ja pohdintojesi kanssa. Vertaistukea voi hakea jo ennen irtautumista. Näin voit hyötyä muiden kokemuksista ja neuvoista hyvissä ajoin.
Vertaistuesta voi olla apua esimerkiksi uuden elämän rakentamisessa ja yhteisön ulkopuoliseen maailmaan sopeutumisessa.
Ammattiapu
Hae tarvittaessa myös ammattiapua.
Jos terveydenhuollon ammattilainen ei tunnu ymmärtävän tilannettasi, voit kertoa hänelle siitä esimerkiksi tämän omahoito-ohjelman avulla.
Oman maailmankuvan laajentaminen
Uskonyhteisöstä irtautumisen myötä voi menettää aiemman maailmankuvansa. Omaa maailmankuvaa on mahdollista laajentaa jo ennen irtautumista. Apuna voivat olla esimerkiksi kirjat, elokuvat ja muu taide sekä tiede.
Yksi mahdollisuus on rakentaa tieteellisempää maailmankuvaa. Esimerkiksi filosofian, sosiologian, psykologian tai sosiaalipsykologian tieteenaloihin tutustumisesta voi olla hyötyä.
Tiede ja taide voivat tuoda uutta perspektiiviä aiempaan elämääsi, uskontoihin, ihmisyhteisöjen erityispiirteisiin sekä siihen, mitä haluat tulevalta elämältäsi.
Miten opiskella?
Esimerkiksi kirjastot, aikuislukio, avoimet yliopistot tai kaikille avoimet verkkokurssit voivat tarjota väylän uuden oppimiseen. Kouluttautuminen tai itseopiskelu on aina hyödyllistä.
Jos olet stressaantunut, anna itsellesi aikaa ja annostele uusia ajatuksia maltilla. Näin mielesi ei kuormitu liikaa kerralla.
Aina irtautuminen ei ole heti mahdollista
Vaikka päätös erota yhteisöstä olisi jo tehty, voi irtautumista joutua lykkäämään esimerkiksi sosiaalisista tai taloudellisista syistä. Näin voi olla esimerkiksi silloin, jos on alaikäinen ja riippuvainen huoltajistaan.
Eron pitkittämisestä voi joissain tapauksissa olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Nopea lähteminen voi olla esimerkiksi oman mielenterveyden kannalta paras päätös.
Eri vaihtoehtojen pohtiminen ja mahdollinen kaksoiselämä voi olla pitkittyessään erityisen raskasta. Silloin turvallisen ja luotettavan tuen löytäminen on tärkeää.
Turvallisuus
Yhteisöistä lähtemisestä saattaa seurata maalittamista, vainoamista, uhkailua, taloudellista ahdinkoa tai jopa hengenvaara. Muista aina asettaa oma turvallisuutesi etusijalle.
Muista
- Irtautumiseen kannattaa valmistautua huolellisesti ja siihen kannattaa hakea apua. Apu voi olla vertaistukea ja terveydenhuollon ammattiapua.
- Sosiaalisia verkostoja voi kasvattaa ja omaa maailmankuvaa laajentaa jo ennen irtautumista.
- Haasteista huolimatta irtautumisesta voi seurata paljon hyvää.