Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

1. Tunteiden käsittely kirjoittaen

Kirjoittamisesta voi olla apua vaikeiden kokemusten käsittelemisessä. Tällä sivulla on kaksi harjoitusta, joiden avulla voit käsitellä kokemaasi ja tunteitasi kirjeen muodossa.

Kirjoittaminen voi auttaa jäsentämään ajatuksia. Se voi olla hyödyllistä silloin, kun on kokenut raskaita asioita tai on tekemässä vaikeita valintoja.

Kirjoittamisen aikana voi nousta esiin monenlaisia tunteita. Yritä hyväksyä ne myötätunnolla. Anna tunteiden tulla ja mennä pyrkimättä muokkaamaan tai sammuttamaan niitä.

Muista, että sinusta ei aina tule tuntumaan tältä. Vaikeatkin tunteet menevät ohi.

Harjoitus: Myötätuntoinen kirje itselle

Miksi?

Käsittelet tunteitasi, kokemuksiasi ja elämänvalintojasi. Harjoittelet myös itsemyötätuntoa.

Miten?

Kirjoita kirje itsellesi.

  • Tarkastele tilannettasi sinusta välittävän ihmisen silmin. Ihminen voi olla oikea tai kuvitteellinen henkilö. Tärkeintä on, että kuvittelemasi ihminen on viisas, myötätuntoinen ja hyväksyvä. Hän tuntee sinut läpikotaisin, ja toivoo sinulle vain hyvää.
  • Mitä tämä henkilö sanoisi sinulle? Millaisia lohdun sanoja ja neuvoja saisit häneltä?
  • Kirjoita kirje rohkaisevaan ja ymmärtävään sävyyn.

Harjoitus kannattaa tehdä kaikessa rauhassa. Valitse aika ja paikka, jossa voit olla yksin ja keskittyä.

Säilytä kirje itsellesi myöhemmin luettavaksi. Voit kirjoittaa paperille, tiedostoon tai alle. Voit ottaa sivusta kuvakaappauksen tai kopioida tekstin itsellesi talteen.

Kirje itselleni

Loading ...

Mitä haluaisit sanoa läheisillesi?

Irtautumispäätöksestä voi olla hyvin vaikeaa kertoa läheisille. Päätökseen voi liittyä voimakkaita syyllisyyden, pelon, surun ja luopumisen tunteita. Moni kokee, että pettää läheisensä.

Kertominen voi olla vaikeaa myös siksi, että pelkää alkavansa empiä. Läheiset voivat olla surullisia tai yrittää suostutella jäämään yhteisöön.

Voit myös kokea, että jotain tärkeää on jäänyt sanomatta. Ehkä olet kertonut kokemuksestasi ja tunteistasi vain osan. Ehkä välinne ovat etääntyneet tai katkenneet.

Harjoitus: Rehellinen kirje läheiselle

Miksi?

Selkeytät omia ajatuksiasi ja käsittelet ihmissuhteisiin liittyviä tunteitasi.

Harjoitus auttaa sinua ilmaisemaan tunteitasi suoraan ja hyväksymään ne.

Miten?

Osoita kirjeesi jollekin sellaiselle ihmiselle, jonka toivot ymmärtävän kokemustasi. Hän voi olla läheisesi, esimerkiksi vanhempi, sisarus, oma lapsi tai ystävä.

  • Kirjoita ajatuksistasi, tunteistasi ja syistä ratkaisujesi taustalla. Kirjoita kokemuksistasi ja tulevista tai menneistä vaikeista asioista.
  • Kirjettä ei ole tarkoitus lähettää. Se on tarkoitettu oman ajattelusi tueksi. Siksi voit turvallisesti kirjoittaa niin suoraan ja kaunistelematta kuin haluat.
  • Voit ilmaista avoimesti ja sanoja säästelemättä kaikkia tunteitasi, esimerkiksi vihaa, pettymystä, surua ja ikävää. Voit sanoa kaiken, mikä on jäänyt sanomatta.

Voit hävittää kirjeen tai säilyttää sen itsellesi myöhemmin luettavaksi.

Harjoitus kannattaa tehdä kaikessa rauhassa. Valitse aika ja paikka, jossa voit olla yksin ja keskittyä.

Voit kirjoittaa paperille, tiedostoon tai alle. Voit ottaa sivusta kuvakaappauksen tai kopioida tekstin itsellesi talteen.

Pohdi
  • Mitä aidosti haluaisit sanoa läheisellesi?
  • Mitä sanoisit, jos voisit olla varma, että läheisesi kohtaa kertomasi myötätuntoisesti ja ymmärtäen?
  • Mitä haluaisit läheisesi ymmärtävän omasta kokemuksestasi ja valinnoistasi?

Kirje läheiselleni

Loading ...

Huomaa

Voi olla hyödyllistä palata näihin harjoituksiin esimerkiksi muutaman vuoden kuluttua. Voit silloin kirjoittaa uudet kirjeet itsellesi ja läheisellesi.

Olet silloin luultavasti eri pisteessä elämässäsi ja kokemustesi käsittelyssä kuin nyt. Voi olla, että välissä kulunut aika on avannut uusia näkökulmia tilanteeseesi ja menneisiin tapahtumiin.