Egenvårdsprogram
Vad är sömn?
Människan är inte som en maskin som stängs av medan hon sover. Sömn är ett aktivt tillstånd. Under perioder med sömn reparerar kroppen och hjärnan sig själva. Sömn upprätthåller människans funktionsförmåga och hälsa.
Sömnen är viktig för minnet och inlärningsförmågan. De viktiga nervkopplingarna mellan sådant man har lärt sig förstärks medan man sover. Sömn är alltså inte slöseri med tid.
Nattliga uppvaknanden
Sömnen är inte likadan hela natten igenom, utan består av olika faser. Vissa sömnfaser är djupare och andra är lättare.
Mängden lätt sömn ökar under nattens gång. Vid normal sömn vaknar man också korta stunder under natten. Människan vaknar vanligtvis 2–3 gånger under natten och somnar om på cirka 10 minuter.
Sömnen förändras i ungdomsåren
Det är normalt att vara uppe sent
Under ungdomsåren skjuts ofta sömnrytmen framåt. Det kan hända att man somnar senare än man gjort förut. Det här en del av den normala biologiska utvecklingen.
I ungdomsåren blir man inte trött på samma sätt som tidigare av att vara uppe om nätterna. Det kan vara så att det känns mer lockande att hänga med kompisar, spela eller göra något annat, än att gå och sova. Då kan det hända att man går och lägger sig senare.
Sömnhormonet melatonin börjar gradvis utsöndras senare i blodomloppet. När melatonin utsöndras för sent blir det svårare att somna i tid.
Sömnbehovet minskar inte
Om du är uppe sent kan det hända att du sover för lite. Men sömnbehovet minskar inte i ungdomsåren, utan kan till och med öka. Det är möjligt att själv påverka sömnrytmen så att man sover tillräckligt och är pigg om dagarna.
Sömnlöshet bör alltid behandlas
Det är ett vanligt problem att ha svårt att sova eller att vakna på nätterna. Men det är inte en normal del av utvecklingen i ungdomsåren.
Man bör alltid ta tag i sömnlöshet. Det finns många metoder som man kan använda för att främja en bättre sömn.
Det är normalt att vakna om nätterna
Hur djupt man sover varierar under natten. Det är vanligt att man vaknar ett par gånger under natten.