Egenvårdsprogram
Hur mycket sömn behöver man ?
Många oroar sig för hur dagen därpå ska bli efter att man har sovit dåligt en natt. Oron kan leda till ångest och höja vakenhetsnivån i kroppen. Det kan göra att det blir ännu svårare att somna.
Vad påverkar sömnbehovet?
Personliga egenskaper
Sömnbehovet i ungdomsåren ligger vanligtvis på ungefär 8–10 timmar per natt. En del kan ha ett större sömnbehov, och en del ett mindre.
Det är väldigt ovanligt att man klarar sig med väldigt lite sömn. Även om en kompis ser ut att klara sig bra med sex timmars sömn, så kan det hända att du behöver nio timmars sömn.
Det går inte direkt att själv påverka sömnbehovet. Man kan inte bara bestämma att man ska klara sig med mindre sömn. Man behöver så pass mycket sömn att man är pigg om dagarna.
Skedet i livet
När man är ung har man ett större sömnbehov. Sömnbehovet minskar när man blir äldre.
Livsrytmen
Brådskande saker och skolstress tar på krafterna och ökar behovet av sömn.
Man kan inte ta igen sömnbrist under veckoslutet
En del tänker att de kan klara av att sova för lite under vardagarna, bara de får sova länge under veckoslut. Men den sömn man får under veckosluten hjälper inte mot tröttheten på vardagar.
Genom att sova länge under veckoslutet påverkas sömnrytmen och det blir svårare att somna i tillräckligt god tid under vardagarna. Om du vaknar mitt på dagen under veckosluten kan du inte vara pigg klockan sju på vardagsmorgnarna.
Sömnrytmen under veckosluten ska inte avvika mer än två timmar från vardagsrytmen. Helst ska det vara mindre än en timmes avvikelse.
Jämför inte ditt sömnbehov med andra
Tumregel: Du sover tillräckligt om
- du vaknar relativt pigg på morgnarna
- dagen flyter på utan att du är märkbart trött.
Kom ihåg: En persons vakenhetsnivå varierar under dagen, och det är normalt att då och då vara trött på dagarna.