Skip to main content

Egenvårdsprogram

Övning i fortsättningen

Ofta är den med sömnlöshet intresserad av när sömnlösheten lättar. Övningar i egenvårdsprogrammet kan snabbt ge hjälp. Ofta krävs det ändå tålamod och regelbundet arbete för att övervinna sömnlöshet.

Kom ihåg att viljan att skapa en förändring, de övningar som du har gjort och val som främjar en god sömn redan i sig är betydande framgångar. Dessa framgångar är din förtjänst. Kom ihåg att tacka dig för det jobb du har gjort. 

Om du inte har märkt av några förändringar, tacka dig ändå för väl utfört arbete. Att testa på egenvårdsprogrammet har varit ett viktigt steg mot att hitta lösningar. 

Tillfredsställande sömn räcker 

Det är bra att bedöma hur realistiskt ditt sömnmål är. Många har uppfattningen att en som sover bra somnar så fort hen går och lägger sig, och att hen sover jämnt hela natten. Men få sover så. 

Din sömn kanske inte blir exakt som du föreställt dig. Det bör du acceptera. 

Men det är fullt möjligt att få en bra och tillfredsställande sömn som du känner dig pigg efter. Det är faktiskt väldigt troligt att det blir så. 

Förändring tar tid 

Just nu är du mitt uppe i en förändring. Tappa därför inte modet om du ännu inte sover perfekt. Det är vanligt. Att förändra sitt liv och få nya vanor att bli en del av vardagen tar tid. 

Fortsätt öva efter behov 

Genom att fortsätta öva blir sömnrytmen förmodligen mer regelbunden och tillfredsställande. Till slut kan du sova naturligt utan några övningar. 

Men du kan fortsätta att låta övningarna vara en del av din vardag under en lång tid. Ju längre du gör övningarna, desto lättare blir det att göra dem. 

Regelbundet arbete kräver motivation. Motivationen kan sättas på prov ibland. Då är det bra att komma ihåg vad som är viktigt för dig och varför du ville åstadkomma en förändring i situationen.  

Isla – Kan inte somna

Jag har börjat sova bättre. Jag sover fortfarande inte jättebra varje natt. Jag har märkt att det är särskilt svårt när jag är stressad.  

Men just under stressiga perioder är det särskilt viktigt att komma ihåg hur jag själv kan påverka min sömn. Det hjälper lite grann.  

Det är i alla fall inte så att sömnlösheten bara pågår. Det går över när stressen avtar. 

Veeti – Tycker om att vara uppe sent

Nu för tiden är det mycket lättare att vakna. Jag har märkt att jag har det mer roligt på dagarna och att skolan är lättare när jag inte är helt slut.  

Ibland känns det som att jag säkert missar roliga saker för att jag inte är uppe halva natten. Så kan det vara. Men det händer också ganska mycket kul på dagarna.  

Ibland är jag fortfarande uppe sent, om det är nåt riktigt bra på gång i spelet. Men jag ser ändå till att det inte händer så ofta, för då får jag svårt att vakna igen.  

Det känns som att min sömnrytm vill skjutas fram hela tiden. Som tur är så är det inte så svårt att ändra bara jag märker i tid att nu är jag igen på väg att gå över till amerikansk tid. 

Aada – Har tappat sin dygnsrytm

Jag har lärt mig mycket om sömn under egenvårdsprogrammet. Jag har insett att det är försent att börja tänka på hur jag ska kunna vakna i tid just när jag precis ska börja på en ny skola eller nåt. 

Jag försöker hålla fast vid en vettig dygnsrytm hela tiden. Sen om det blir så att jag får mer regelbundna aktiviteter i livet så kommer det inte att falla på sömnen i alla fall.  

Det har varit lättare att utveckla andra rutiner och saker att göra när jag har sovit på nätterna och varit vaken på dagarna. Det har varit svårt att hålla fast vid de här nya vanorna, men det känns väldigt bra när jag lyckas. 

Kom ihåg 

När svårigheter uppstår kanske du försöker intala dig själv att du inte har haft någon nytta av det jobb du har gjort. 

Med tiden lönar det sig att ha gjort jobbet. Till dess är det viktigt att upprätthålla tron på förändringen och på dina ansträngningar!