Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur går jag vidare?

Du har nu gått igenom egenvårdsprogrammet för unga med sömnsvårigheter. Fint!

I följande video (0:56) får du höra hur du kan ta hand om ditt psykiska välmående efter att du slutfört egenvårdsprogrammet.

Förhoppningsvis har du fått användbar information, nya idéer och verktyg för en god sömn. Det är bra att fortsätta göra de övningar som passar dig. Var också i fortsättningen uppmärksam på hur du hanterar din vardag och sträva efter att ta hand om dig själv på bästa möjliga sätt. 

Tillåt dig själv vilodagar och planera dem till och med i förväg. Planera också in motion och meningsfulla aktiviteter i veckokalendern. 

Kom ihåg

Om din sömnlöshet blir värre eller om du känner att den hämmar din funktionsförmåga och livskvalitet, tveka inte att söka hjälp! 

Hur gör jag om egenvårdsprogrammet inte räckte till? 

Det finns flera effektiva behandlingsformer för sömnlöshet. 

Om du inte har en vårdkontakt ska du kontakta primärvården, till exempel hälsostationen, hälsovården på ditt läroverk eller en privat läkarstation. Mer information om hur du söker hjälp finns i delen om mentalvårdstjänster.

Nätterapi

Om du känner att du har fått en bra start men vill ha starkare stöd kan du diskutera möjligheten till nätterapi med din läkare. Nätterapi finns tillgängligt för personer över 16 år.

Nätterapi är vård som du får tillgång till via din dator eller en smartapparat och där terapeuten hjälper dig att göra framsteg. I nätterapin behandlar man delvis samma teman som i detta vårdprogram, och du får göra fler övningar.

Du genomför terapin varje vecka i ca 3–4 månader. I terapin fortsätter du att reflektera över dina svårigheter och lära dig nya handlingsmodeller med hjälp av information i form av texter, videor och övningar.

När nätterapi erbjuds i rätt tid och med rätt fokus har det visat sig ge lika bra resultat som psykoterapi ansikte mot ansikte.

Om du blev intresserad av nätterapi ska du uppsöka en läkare. Vilken som helst läkare kan utfärda en remiss för nätterapi. 

Nätterapin börjar vanligtvis inom en vecka från att remissen utfärdats och är kostnadsfri för invånare i Finland.  

Andra användbara program 

Andra användbara program

Tack!

Vi önskar dig lycka till med ditt fortsatta arbete och glädje i livet! 

Fick du hjälp av egenvårdsprogrammet unga med sömnsvårigheter?

Vill du ge oss respons på innehållet eller komma med utvecklingsförslag? Vi tar gärna emot både ris och ros.