Egenvårdsprogram
6. Timeout och orosstund
Ta en timeout
Timeout innebär att man tar en paus i allt bråkande när situationen har eskalerat. Ifall situationen har eskalerat så går det vanligtvis inte längre att diskutera saken och försöka lösa problemet lugnt och sansat, och båda blir utmattade av allt bråk.
För att hantera dessa situationer kan man tillsammans komma överens om att ta en timeout.
Övning: Timeout
Varför?
Under ett bråk blir känslorna ofta väldigt starka. När känslorna tar över är det svårt se helheten och kunna lösa konflikten. I dessa situationer är det bra att ta en paus.
Med hjälp av denna övning lär ni er att ta en nödvändig paus mitt i en konflikt.
Hur?
Syftet med pausen är att skydda parförhållandet, och det är bra att komma överens om det här tillsammans på förhand. Det kan kännas som att man blir övergiven om den andra parten bara plötsligt lämnar situationen.
Timeouten bör vara i minst en halvtimme, eller tills man har lugnat ner sig. Tiden kommer ni överens om individuellt. Vissa kan behöva sova på saken för att lugna ner sig, andra lugnar snabbare ner sig.
Huvudsaken är att man inte använder pausen för grubbla över hur man blivit sårad eller till att formulera argument som kan såra den andra. Syftet med timeouten är att båda ska bli lugna.
Exempel på lugnande aktiviteter:
- att prata med en vän
- att ta ett bad
- att skriva dagbok
- att ta en löprunda.
Det är viktigt att man går tillbaka till frågan när båda parter har lugnat ner sig.
Diskutera om hur ni kan använda timeout vid ett tillfälle när ni båda är lugna. När ni har kommit överens om att använda er av timeout redan innan ni hamnar i konflikt så går det lättare att använda timeouten när ni väl bråkar.
Orosstund
Med hjälp av orosstunden sätter man gränser för diskussion om svartsjuka.
Orosstunden
- hjälper den svartsjuka personen eftersom hen får utrymme för sin oro och får uttrycka den.
- hjälper den som svartsjukan riktas mot eftersom oron inte bubblar fram okontrollerat hela tiden och under för lång tid.
- gör att det inte uppstår någon konflikt om huruvida man får prata om svartsjukan eller inte.
Kom tillsammans överens om hur orosstunden ska genomföras.
Övning: Schemalägg orosstunder
Varför?
I den här övningen lär ni er att prata om svartsjuka på ett kontrollerat sätt under en orosstund.
Hur?
Denna övning är avsedd att göras tillsammans.
Kom tillsammans överens om ett samtal om svartsjuka, oro och misstankar. Samtalet ska vara mellan 15 och 30 minuter. Bestäm en tid som passar er båda. Även om det kan kännas mekaniskt att schemalägga ett möte så hjälper det båda parter.