Программа самопомощи
Miten tästä eteenpäin?
Toivottavasti sait omahoito-ohjelmasta hyödyllistä tietoa ja työkaluja olosi parantamiseksi. Itselle sopivalta tuntuvien harjoitusten tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin.
Seuraavalla videolla (0:56) kuulet, miten oman mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.
Muista
Jos olet huolissasi voinnistasi, hae ammattiapua. Alta löydät neuvoja, mihin voi olla yhteydessä.
Mistä apua ilmoituksen tekemiseen poliisille?
Poliisilta voi kysyä neuvoa ja ohjeita rikosilmoituksen tekemiseen. Voit pyytää ohjeita ennen ilmoituksen tekoa ja sen aikana.
Kaikki eivät tiedä, haluavatko tehdä asiasta ilmoitusta lainkaan. Siinäkin tilanteessa sinulla on oikeus apuun ja tukeen. Myös silloin, kun seksuaaliväkivallasta on kulunut jo kauan, on mahdollista saada apua.
Jos mietit rikosilmoituksen tekemistä, ota asia rohkeasti puheeksi luotettavan ihmisen kanssa. Jos olet alaikäinen, puhu luotettavalle aikuiselle. Parhaassa tapauksessa läheinen voi auttaa ja tukea sinua ilmoituksen tekemisessä.
Mistä apua kokemuksesta selviytymiseen?
Seksuaaliväkivalta on usein traumaattinen sekä turvallisuudentunnetta heikentävä kokemus. Käsittelemättömänä seksuaaliväkivallan kokemus voi aiheuttaa sinulle pitkäaikaista haittaa. Ottamalla vastaan oikeanlaista apua voit auttaa itseäsi toipumaan kokemuksesta.
Oireilu traumaattisen kokemuksen jälkeen on normaalia. Oireisiin on kuitenkin mahdollista vaikuttaa itse, esimerkiksi tekemällä tätä omahoito-ohjelmaa.
Seksuaaliväkivallan aiheuttama trauma voi vaatia pitkäkestoista hoitoa. Siksi on hyvä käsitellä asiaa turvallisen ammattilaisen kanssa. Kokemuksesta puhuminen saattaa tuntua hankalalta. On kuitenkin tärkeää, että käsittelet asiaa ja saat ammattiapua.
Ammattilaisten tuki
Aikuiset ja yli 16-vuotiaat nuoret
Jos seksuaaliväkivalta on tapahtunut edellisen kuukauden sisällä, Seri-tukikeskukset tarjoavat kaikille maksuttomasti hoitoa ja apua selviytymiseen, sukupuolesta riippumatta. Tuki ei edellytä sitä, että tekisit ilmoitusta poliisille.
Alle 16-vuotiaat
Alle 16-vuotias saa apua ottamalla yhteyttä oppilaitoksensa terveydenhuoltoon, koulun henkilökuntaan, kunnan terveyspalveluihin tai tekemällä rikosilmoituksen poliisille. Kaikilla sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevillä henkilöillä on velvoite auttaa seksuaaliväkivaltatilanteissa.
Huomaa
Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilla on lain mukaan velvollisuus tehdä sekä lastensuojeluilmoitus että ilmoitus poliisille aina, kun tulee ilmi epäily väkivallasta alle 18-vuotiasta kohtaan.
Keskusteluapu
Voit saada keskusteluapua myös seuraavilta tahoilta:
Voit saada apua myös opiskeluterveydenhuollosta, työterveyshuollosta tai terveysasemalta.
Läheisten tuki
Oma tukiverkosto, eli ihmiset ympärilläsi, voivat myös auttaa sinua selviytymään ja jaksamaan vaikeassa tilanteessa. Mieti, ketkä ovat turvallisia kavereita, ystäviä tai perheenjäseniä, joille haluat kertoa tapahtuneesta tai tilanteestasi.
Kaikille ei tapahtuneesta tarvitse kertoa, mutta yhdessä jonkun luotettavan henkilön kanssa on helpompi miettiä tilanteesta selviytymistä ja avun hakemista. Se, että kerrot asiasta perheellesi ja joillekin ystävillesi voi myös auttaa heitä ymmärtämään sinua.
Myös läheisten on hyvä hakea tarvittaessa tukea itselleen. Läheinen voi saada tukea esimerkiksi seuraavilta tahoilta:
Entä jos tapahtumasta on kulunut pitkä aika?
Jos tapahtumasta tai tapahtumista on kulunut jo pitkä aika, sinulla on silti oikeus hakea apua. Kokemus voi alkaa häiritä elämääsi vasta vuosien päästä. Silloin on erittäin tärkeää hakeutua avun tai tuen piiriin.
On yleistä, että lapsena koettu seksuaaliväkivalta palaa uudelleen mieleen myöhemmin. Voit lukea asiasta lisää esimerkiksi Suomen delfins -järjestön sivuilta. Suomen Delfins ry on valtakunnallinen tukijärjestö, joka auttaa lapsena seksuaalista hyväksikäyttöä, kaltoinkohtelua tai väkivaltaa kokeneita täysi-ikäisiä.
Entä jos en tiedä mistä hakea apua?
Tärkeintä on, että haet apua. Sinun ei tarvitse tietää oletko juuri oikeassa paikassa. Ammattilaiset ohjaavat sinut tarvittaessa eteenpäin.
Muita hyödyllisiä omahoito-ohjelmia
Kiitos!
Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa elämääsi!
Saitko apua seksuaaliväkivallasta toipumisen omahoito-ohjelmasta?
Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.