Программа самопомощи
Mitä tarkoitetaan omilla rajoilla?
Suostumukseen liittyy omien rajojen tunnistaminen. Omat rajat on mahdollista tunnistaa ja asettaa silloin, kun tuntee itsensä ja oman kehonsa tarpeet. Rajojen asettaminen edellyttää myös sitä, että tiedostaa omat tunteensa ja toiveensa muita kohtaan.
Omiin rajoihin liittyy myös sen erottaminen, milloin kyse on omista toiveista ja tarpeista ja milloin toisen. Jokaisella on oikeus määritellä omat rajansa itse. Mitään seksuaalisia tekoja ei tarvitse tehdä, vaikka joku toivoisi sinun suostuvan. Vaikka joku toinen suostuisi johonkin tekoon, sinun ei tarvitse.
Rajojen tunnistaminen tarkoittaa sitä, että huomaat, jos sinusta alkaa tuntua epämukavalta.
Mitä rajat ovat käytännössä?
Omiin rajoihin kuuluu esimerkiksi se, millaista kosketusta haluat, keneltä ja milloin. Myös toisen koskettaminen ja esimerkiksi seksuaaliset puheet, viestit ja kuvat kuuluvat rajoihin.
Omat rajat koskevat omaa itseä. Voit päättää, missä haluat olla mukana ja miten sinuun kosketaan. Omat rajat eivät oikeuta puuttumaan toisen rajoihin.
Esimerkki rajojen väärinkäytöstä
Joku ilmoittaa, että hänellä on sellainen raja, että parisuhteessa on harrastettava seksiä kerran viikossa. Tämän perusteella hän vaatii kumppaniaan suostumaan seksiin, halusi tämä sitä tai ei.
Kumppanin ei tarvitse suostua. Omien rajojen perusteella ei voi ylittää toisten rajoja.
Voivatko rajani vaihdella?
Saat aina itse määritellä sen mitä haluat tehdä, milloin ja kenen kanssa. Rajat voivat muuttua päivästä, tilanteesta, ihmisistä ja tunteista riippuen.
Vedä rajat myös netissä
Myös netissä toimiessa on hyvä pohtia omia rajoja. Pohdi millaisilla alustoilla haluat toimia ja millaiseen viestittelyyn haluat lähteä mukaan, tai mitä tekoja haluat netissä hyväksyä tai tehdä.
Mistä huomaan, että raja on ylittymässä?
Omia rajoja on joskus vaikea tunnistaa.
Ahdistus, hämmennys, epävarmuus, pelko, inho, häpeä tai suuttumus viestivät rajojen ylittymisestä. Myös epätodellisuuden tunteet, kokemus itsestä irtautumisesta, kokemus siitä, että mikään ei tunnu miltään tai tyhjä olo voivat kertoa siitä.
Tilanteet voivat olla hämmentäviä tai jännittäviä myös uusissa ihmissuhteissa, joissa vasta tutustutaan. Joskus uusiin suhteisiin saattaa heittäytyä liian nopeasti. Itseään oppii kuuntelemaan, kun tarkastelee tuntemuksia, joita esimerkiksi toisen kosketus herättää.
Mitä, jos rajoista on vaikea pitää kiinni?
Rajojen asettaminen voi olla joskus vaikeaa. Toisen reaktio voi jännittää. Tavallisia huolenaiheita ovat toisen suuttumus, pettymys tai se, että tulee hylätyksi. Kieltäytymisestä voi joskus tulla huono omatunto ja syyllinen olo.
Et kuitenkaan ole vastuussa toisen tunteista. Kenelläkään ei ole oikeutta kehoosi.
Pitäisikö suostua toisen mieliksi?
Mihinkään ei tarvitse suostua vain toista miellyttääkseen. Jos suostut miellyttääksesi toista, voi sinun olla vaikeampi nauttia seksistä jatkossa. Seksiin tai seksikumppaniisi voi alkaa yhdistyä mielessäsi epämiellyttäviä ja ahdistavia kokemuksia.
Pitämällä kiinni rajoistasi pidät huolta myös siitä, että sinun on mahdollista tulevaisuudessakin nauttia seksuaalisuudestasi.
Entä jos rajojani on ylitetty?
Joskus saattaa tehdä asioita, jotka eivät tunnu hyviltä. Se voi herättää jälkikäteen itsesyytöksiä.
Joku on myös voinut ylittää rajojasi niin, että et ole voinut sille mitään. Esimerkiksi pelottavassa tilanteessa saattaa jähmettyä tai toimia toisen toiveiden mukaan. Tällöin saattaa etsiä syytä itsestään ja miettiä, olisiko pitänyt tehdä jotain toisin?
On tärkeää yrittää suhtautua omiin tunteisiinsa myötätuntoisesti. Olet todennäköisesti toiminut parhaalla mahdollisella tavalla siinä hetkessä.
Muista
Et ole vastuussa siitä, jos toinen ei halua hyväksyä rajojasi. Sinulla on aina oikeus olla suostumatta.