Egenvårdsprogram
Hur ska man förhålla sig till förändringar?
Förändringar och förluster innebär även möjligheter till att utvecklas på ett psykologiskt plan. När man blir äldre kan man se på sig själv och sitt liv på ett mer insiktsfullt sätt.
Copingmetoder hjälper vid utmaningar
Copingmetoder är individuella tillvägagångssätt som man använder sig av för att hantera och tackla svåra situationer och känslor. Copingmetoder behövs när det sker förändringar i livet, och de utvecklas även med tiden.
Exempel på copingmetoder är att vara envis och uthållig, flexibel och ha en god återhämtningsförmåga. Med hjälp av metoderna kan man möta motgångar samt återhämta sig och lära sig av dem. En viktig copingmetod är att ha ett flexibelt och accepterande förhållningssätt till förändringar.
Att använda sig av psykologisk flexibilitet leder till att negativa upplevelser påverkar välbefinnandet i mindre utsträckning.
Vilka copingmetoder passar mig?
Någon delar med sig av sina känslor till andra. Någon annan hittar kraft genom motion, musik eller att skriva. Humor kan ge tröst och hjälpa en att byta perspektiv. Några blir också hjälpta av att få hjälpa andra även mitt i sin egen kris.
Fundera på följande
När man åldras blir kroppen mer ömtålig. De inre styrkorna och färdigheterna fortsätter dock att utvecklas.
- Vilken typ av copingmetoder har du lärt dig?
- Har du hittat sätt som du kan använda dig av för att lindra stress?
- Kan du ha en accepterande inställning till att du blir äldre och eventuellt kommer att insjukna i olika sjukdomar?
Att förlora andra och behöva avstå från saker
I takt med att man blir äldre förändras funktionsförmågan. Förmodligen sker det också förändringar i de roller man har haft i livet. Att lämna sin arbetsroll och sina fritidsintressen eller platser man har tyckt om kan ofta kännas sorgligt. Det kan vara skrämmande om man själv eller en närstående blir sjuk eller om man blir ensam.
Att bli änka eller änkling innebär utöver själva förlusten även förändringar i vardagen, de sociala relationerna och ofta även i den ekonomiska situationen. Vem ska jag nu äta med? Hur ska jag klara av räkningarna själv?
Kroppen kan reagera på förändringar
När man är mitt uppe i en mängd olika känslor och minnen kan man lätt känna sig kraftlös. Kroppen kan reagera på olika sätt. Förändringarna kan leda till exempelvis trötthet, värk eller ett behov av att agera.
Hur ska man förhålla sig till livsförändringar?
När man drabbas av förluster har man nytta av alla de livskunskaper och psykiska resurser man tillägnat sig med åldern. Att kunna släppa taget kräver psykologisk flexibilitet och även kreativitet.
Förändringar kan också lära en något, och öppna upp för andra perspektiv på världen. Svåra livssituationer kräver problemlösningsmetoder och att man kan stå ut med att det känns obekvämt. Man behöver tillit till att förändringarna kan föra med sig något nytt och positivt.
Livsveteranen berättar
“Många har upplevt att kriser också skapar nya möjligheter som man kan lära sig mycket bra saker av. Utan kriser sker ingen psykisk utveckling. Utan dem får man ingen förståelse för vad som är viktigt, väsentligt och värdefullt i livet.”