Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur förbättrar man sina emotionella färdigheter?

Det är varken svårt eller komplicerat att främja sitt psykiska välbefinnande. Det handlar om vardagliga handlingar och att ta hand om sådant man själv tycker är viktigt. En bra ålderdom baserar sig på att man lever enligt sina värderingar och upplever att man har ett betydelsefullt liv.

När du är i pensionsåldern är du redan en så kallad livsveteran. Den långa livserfarenheten breddar ens perspektiv och ökar förståelsen för hur relativa saker och ting är.

Många kan ha ett mer avslappnat förhållningssätt till saker och ting i pensionsåldern än de hade när de var yngre. Många känner också sig själva bättre, och förstår även andra människor bättre.

Livsfärdigheterna baserar sig på att man

  • inser att livet är unikt
  • förstår att värderingar är relativa 
  • accepterar att livet är osäkert.

Emotionella färdigheter

Med emotionella färdigheter avses förmågan att

  • identifiera känslor 
  • acceptera känslor
  • handskas med sina känslor.

Emotionella färdigheter är viktiga såväl i vardagen som då man går igenom förändringar och kriser.

Hur man upplever känslor är alltid individuellt. Förmågan att hantera känslor ökar vanligtvis med åldern.

Man behöver inte tycka om alla känslor. Det går att lära sig att hantera sina känslor och sätta dem i perspektiv. När man inte låter sig ryckas med av sina negativa känslor går de över med tiden.

Man mår bättre när man kan hantera och stå ut med sina negativa känslor. Det är också viktigt att kunna stärka de positiva känslorna.

Hur ska man hantera sin oro?

Förmågan att reglera sina känslor är oftast välutvecklad i pensionsåldern. Trots detta är det vanligt att psyket tolkar förändringar nästan automatiskt först som ett hot. Detta kan leda till negativa tankar.

Att ge rum för positiva tankar och känslor ger kraft att orka med sin oro.

Det hjälper inte att älta

Onödigt ältande och grubblande innebär att man fastnar i sina tankar och inte kommer fram till någon lösning. Det är mänskligt att älta, men det leder sällan till att man börjar må bättre psykiskt.

Ältandet kan börja styra hur man agerar samt skapa stress och ångest. Kroppen kan dessutom fastna i ett uppjagat och stressat tillstånd. 

Kom ihåg den gamla visdomen: det är viktigt att kunna skilja på vad man själv kan påverka och vad man inte kan påverka.

Det finns dock många sätt man kan använda sig av för att lugna ner sig.

Sätt ord på oron

Förmågan att identifiera, sätta namn på och acceptera olika omskakande händelser, rädslor och orostankar hjälper en ofta att klara av dem.

Fokusera på nuet

Att fokusera på nuet och det man gör i detta ögonblick kan hjälpa en att bryta sig loss från oron. Det kan räcka med att göra något annat i bara tio minuter för att dämpa de negativa tankarna.

Har du provat på tekniker för accepterande och medveten närvaro? De brukar även kallas för mindfulness. Mindfulnessövningar hjälper en att acceptera sina tankar och känslor samt vara medvetet närvarande i nuet. När man medvetet förflyttar uppmärksamheten till nuet påverkas man i mindre utsträckning av orostankar om det förflutna eller framtiden.

Stöd från andra

Att få stöd från andra är viktigt. Det är viktigt att kunna prata om sin oro och bli hörd.

Det är ofta bra att ha någon i närheten, även om man ibland även vill spendera tid ensam. Att ha någon närstående närvarande ger lindring och tröst.

Om det känns för svårt att prata kan man i stället försöka lugna ner sig genom att skriva ner sina bekymmer.

Oron kan belysa vad som är viktigt

Orostankarna kan även göra det lättare att klargöra sina värderingar eller förändra dem.

Livsveteranen berättar

“Det är bra att förstå att en viss känsla inte är ett permanent tillstånd. Allt har sin gång, både känslorna och livet överlag. Man får inte ge upp när man överrumplas av svårigheter. Man ska fokusera på vad som är bra just nu, i detta ögonblick.”