Egenvårdsprogram
1. VAD HANDLAR DET OM?
Många som blir äldre funderar till exempel på hur de ska klara sig med en lägre inkomst. Vissa kanske funderar på hur de ska hantera sjukdomar, förluster eller förändringar i sociala relationer. Andra tänker på hur det är att bli tillsammans med någon i den här nya situationen, eller på att man kanske kommer att bli änka eller änkeman. En del funderar på hur de ska hålla kontakt med sina vuxna barn.
Det psykiska välbefinnandet när man blir äldre
Äldre personer har samlat på sig mycket livserfarenhet. Åren som gått har ofta även gett upphov till en god självkännedom. Man har även tillägnat sig många psykiska färdigheter, såsom en förmåga att reglera sina känslor och klara av förändringar.
De utmaningar man har mött under årens lopp har lett till nya insikter och lärdomar. Dessa färdigheter förbättrar möjligheterna att uppleva lycka i hög ålder.
Många ser på åldrandet som att det bara går utför. Med hjälp av detta egenvårdsprogram kan du hitta ett nytt perspektiv på åldrande. Ålderdomen är en viktig och betydelsefull fas i livet som har mycket att erbjuda.
Livsveteranen berättar
“Vi har inte några andra hemliga kunskaper om livet än det faktum att vi har sett världen och levt längre. Vi har lärt oss att en nedförsbacke oundvikligen leder till en uppförsbacke, och en uppförsbacke till en nedförsbacke.”
Varför ska man ta hand om sitt psykiska välbefinnande?
Titta på videon nedan där den pensionerade psykologen Pirkko Lahti berättar varför psykiskt välbefinnande är en central del av en bra ålderdom.
I den här delen
- Hur ska man förhålla sig till förändringar?
- Hur ska man förhålla sig till att kroppen ändras?
- Hur anpassar man sig till pensioneringen?
- Hur förbättrar man sina emotionella färdigheter?
- Vad kan man göra för att må bättre?
- Hur påverkar vilken attityd man har livet?
- Hur kan man förbättra sina sociala relationer?
- Hur ska man hantera sorgen?