Egenvårdsprogram
Hur kan man förbättra sina sociala relationer?
Att träffa andra och umgås skapar en rytm i vardagen och ger livet meningsfullt innehåll. Man får även en möjlighet att känna samhörighet med andra och känna sig behövd. Dessa gemensamma upplevelser ökar det psykiska välbefinnandet.
Kriterierna för vad som utgör en betydelsefull vänskap kan ändras med åren. Det är möjligt att känna sig delaktig fastän man bara deltar i något utan att vara särskilt aktiv själv.
Varför inte prova på en intressant gruppaktivitet? Då man spenderar tid tillsammans med andra så känns bekymren mindre.
Utmaningar i sociala relationer
Känns det svårt för dig att komma iväg hemifrån? Många tycker att det känns svårt eller konstlat att spendera tid med främmande människor. Tröskeln sänks avsevärt bara man känner någon annan i gruppen.
Ifall du har rörelse-, hörsel- eller synsvårigheter som gör det svårt för dig att umgås med andra så lönar det sig att söka hjälp för dem.
Livsveteranen berättar
“Om det är svårt att ta sig ut bland folk så kan till och med Facebook ge glädje och en möjlighet att finna likartat sällskap. Man får åtminstone ta del av andras tankar.”
Möt dig själv och andra
Det är viktigt att lyssna på och möta även sig själv. Fundera på vem du är. Vilka saker ger dig glädje? Vilka saker är viktiga för dig?
Ifall man känner sig nedstämd eller till och med sorgsen så kan det ofta räcka med att man får prata med någon om det. I samtal med andra kan man få medkänsla och ett hopp om något bättre kan väckas.
Man kan även till exempel delta i medborgarverksamhet och på så sätt hitta sociala relationer och något meningsfullt att göra.
Livsveteranen berättar
“Vi har alla annorlunda psyken. Ingen kan veta vad som rör sig i någon annans huvud. Ibland blir man omskakad av även till synes obetydliga saker.
Det är bra att det nu för tiden finns professionell personal som man kan prata med. Då kan man få ett nytt perspektiv på och distans till sina problem.”
Ensamhet
För ensamma personer kan det vara ovanligt att få träffa andra och bli hörd. Ensamhet är stigmatiserat, och sådant undviker man. Nästan alla har dock upplevt ensamhet i något skede i livet.
Vårda dina relationer. Ju äldre man blir desto viktigare känns det att ha kontakt med andra.
Utöver umgänge med familjen så kan man träffa andra via kamratstöd, diskutera med professionell personal eller mötas med sporadiska bekanta. Även dessa kortvariga sociala stunder kan öka välbefinnandet.
När man bli äldre minskar mängden sociala relationer och det sociala nätverket krymper. Även om ingen direkt kan ersätta de individer som redan har lämnat en så lönar det sig att förhålla sig öppet till att träffa nya personer.
I videon nedan berättar psykolog Pirkko Lahti samt volontär och stödperson Marjatta Inki-Lindström om hur ensamhet kan lindras.
Vikten av beröring
Det är mänskligt att vilja både ge och få fysisk beröring. Även om beröring har undvikits i vår kultur så känner många pensionärer att till exempel en kram är viktigare än tidigare. Genom att ge uttryck för fysisk närhet, medkänsla och omsorg bygger man en närmare kontakt till andra.
Beröring ökar produktionen av välbefinnandehormonet oxytocin. Brist på beröring kan leda till ökad depression och ångest.
En accepterande och mjuk beröring är en viktig gest i kommunikationen med andra. Att till exempel välmenande lägga handen på någons axel kan signalera “Jag finns här för dig och stöttar dig”.
Alla längtar inte efter beröring; vissa förhåller sig likgiltiga till det eller undviker det. Var och en har rätt att dra sina egna gränser. Det här gäller även i de situationer då man är kund inom hälso- och sjukvården.
Livsveteranen berättar
“Genuin beröring mellan vuxna är väldigt svårt. Beröring mellan förälskade går bra. Vi rör och pussar också våra barnbarn.
Många i min ålder kommer ihåg att deras mamma eller pappa aldrig höll om dem. Beröring är dock början på allt. Det är också det som vi har kvar allra sist.”
Se videon nedan där Pirkko Lahti berättar om att göra gott och hjälpa varandra.