Программа самопомощи
Miten kriisi vaikuttaa ihmissuhteisiin?
Ihmissuhteet muuttuvat
Monissa kriiseissä on kyse jonkun ihmisen menettämisestä tai muutoksesta ihmissuhteessa. Tällöin joutuu usein tilanteeseen, jossa on tarpeen syventää muita ihmissuhteita tai löytää uusia.
Joskus kriisi myös vahvistaa olemassa olevia ihmissuhteita, koska ihmiset tukeutuvat toisiinsa.
Eikö kukaan ymmärrä?
On tavallista, että kriisissä tuntuu siltä, että kukaan ei ymmärrä. Voi tulla kokemus siitä, että on etäällä esimerkiksi omasta perheestään. Riitoja voi syntyä enemmän.
On totta, että muiden voi olla vaikea ymmärtää tilannetta sinun näkökulmastasi. Ihmisten voi olla joskus vaikea ymmärtää asioita, joita ei ole itse kokenut.
Läheiset saattavat kohdella kriisissä olevaa liioitellun varovaisesti. Joskus taas muiden on vaikea käsittää, miksi kriisissä oleva kokee tilanteen niin voimakkaasti.
Vältätkö muiden seuraa?
Jos kriisi on tapahtunut ihmissuhteessa, voi toisiin luottaminen ja heidän läheisyytensä tuntua epämukavalta. Sitä voi olla jopa täysin mahdotonta sietää. Luottamusta täytyy usein alkaa rakentaa hiljalleen uudestaan.
Muiden seura voi myös muistuttaa kriisin herättämistä kipeistä tunteista. Tällöin saattaa alkaa välttämään toisten seuraa.
Onko sinun vaikea olla yksin?
Joistain voi tuntua siltä, että on hyvin vaikeaa olla yksin. Osalla on voimakas tarve olla koko ajan jonkun seurassa ja tukeutua lähes koko ajan muihin. Tällöin on hyvä harjoitella vähitellen myös yksinoloa.
Toisiin tukeutuminen on tärkeää
Muilta ihmisiltä voi saada konkreettista tukea. Raskaiden ajatusten ja tunteiden jakaminen helpottaa usein myös omaa taakkaa.
Sinä päätät kuitenkin aina itse, missä, milloin ja kenelle haluat jakaa asiasi.
Muista
Kriisi voi olla mahdollisuus vahvistaa olemassa olevia ihmissuhteita. Itselle sopivalta tuntuva määrä ajatusten ja tunteiden jakamista voi keventää omaa taakkaa.