Egenvårdsprogram
Vilka praktiska aspekter är kopplade till en separation?
Att ansöka om skilsmässa
Du kan ansöka om skilsmässa i tingsrätten på din hemort ensam eller tillsammans med din partner.
Ansökan kräver båda parternas personuppgifter, men det räcker med att endera undertecknar den. Om endast en av parterna undertecknar ansökan kommer den andra att meddelas per post inom en månad om att skilsmässoprocessen har inletts.
Efter delgivningen börjar skilsmässans betänketid, som är sex månader lång. Om parterna redan har levt åtskilda utan avbrott i två år kan äktenskapsskillnad beviljas utan betänketid.
Efter betänketiden lämnas en ansökan för andra steget in till tingsrätten, vilket leder till fortsatt handläggning av ärendet. Ansökan kan lämnas in av ena parten eller gemensamt av båda. Slutgiltig skilsmässa beviljas efter att ansökan har behandlats och träder i kraft omedelbart.
Vem får bo kvar i den gemensamma bostaden?
Paret som separerar måste bestämma vem som bor kvar i familjens gemensamma hem tills skilsmässan är juridiskt beviljad och egendomen delas eller skiftas.
När man som sambor separerar är utgångspunkten att parterna sinsemellan kommer överens om vad som ska hända med den gemensamma bostaden.
Ifall paret har barn är det vanligt att den part som i första hand tar hand om barnen bor kvar i bostaden.
Det är bra om partnerna kommer överens om detta tillsammans och till exempel kan dela på flyttkostnaderna för den part som flyttar ut.
Ifall det är svårt att nå en gemensam överenskommelse kan domstolen besluta vem som får bo kvar i bostaden. Detta beslut gäller dock i högst två år. Tiden är kortare om bodelningen eller avskiljande av egendom slutförs tidigare.
Bodelning eller avskiljande av egendom
Makarnas tillgångar och skulder fördelas vid bodelning (avvittring), avskiljande av egendom eller en kombination av dessa. Avskiljning görs om makarna inte har giftorätt till varandras egendom på grund av ett äktenskapsförord. Om endast en del av egendomen är utesluten från giftorätten förrättas en kombination av bodelning och avskiljning.
Du kan söka hjälp från en advokat för att göra en bodelning. Dokumentet som uppgörs kallas avvittringshandling.
Det finns ingen tidsfrist för att göra bodelningen, men man bör inte dröja med det. Rätten att kräva bodelning upphör aldrig, så en bodelning som blivit ogjord kan orsaka svårigheter senare. En ogjord bodelning försvårar ofta också arvsfördelningen när en av parterna avlider.
Vårdnad om barn och deras boende
Beslut som rör barn i en separationssituation ska alltid grunda sig på barnets bästa. Föräldrarna kan sinsemellan komma överens om var barnet huvudsakligen ska bo. Officiellt kan ett barn inte ha två adresser, även om hen bor med båda föräldrarna.
Barnets boende
Om föräldrarna inte kan komma överens om var barnet ska bo kan ärendet prövas i domstol. I det här fallet påverkas beslutet av i vilken grad barnet är anknutet till och förlitar sig på sina föräldrar. Även föräldrarnas förmåga att ta hand om barnets vardagliga behov och föräldrarnas uppfostringsprinciper beaktas.
Förälderns förmåga att stödja barnets relation till den andra föräldern anses också vara en fördel. Enligt status quo-principen är syftet att bevara barnets etablerade förhållanden. Barnets nuvarande hemvist kan därför påverka domstolens beslut.
Gemensam vårdnad
I regel får föräldrar som separerar gemensam vårdnad. I vissa fall kan föräldrarna göra upp en bestämmelse över arbetsfördelningen, dvs. att föräldrarna beslutar tillsammans om barnets angelägenheter, men enskilda angelägenheter kan vara på endast ena förälders ansvar.
Ensam vårdnad
Ensam vårdnad kan beviljas endast om föräldrarna anses varaktigt oförmögna att diskutera och besluta om barnets angelägenheter tillsammans. I de flesta fall ges ensam vårdnad till den förälder som barnet bor hos.
Den andra föräldern får ändå nästan alltid en så kallad rätt att få uppgifter om barnet. Det ger hen rätt att få information om barnet, till exempel från skolan. Barnets umgängesrätt är inte knuten till vårdnaden.
Konflikter mellan separerade?
Man lyckas inte alltid med att avsluta ett förhållande på ett fredligt sätt. I följande video berättar Heli Vaaranen, direktör för Befolkningsförbundets relationscentrum Parisuhdekeskus, vad man kan göra när den andra parten gör det svårt att separera på ett fredligt sätt.
Kom ihåg
Du kan ansöka om skilsmässa i tingsrätten på din hemort ensam eller tillsammans med din partner. Efter betänketiden på sex månader lämnas en ansökan för det andra steget in.