Egenvårdsprogram
9. Att återupptäcka sig själv
Externa faktorer som påverkar ens identitet är till exempel yrke, bostadsort, civilstånd, hobbyer och social ställning. En separation kan medföra förändringar i dessa. En person som t.ex. har bott i ett egnahemshus hela livet kan behöva flytta till en mindre hyreslägenhet.
Även samhällets syn på att separera är ofta negativ vilket bidrar till att tära på självkänslan. Det är viktigt att ta hänsyn till dessa saker och komma ihåg att självuppskattning och människans värde inte är kopplade till ställning eller status.
Att bilda en identitet efter separationen
Ju mer man har tagit hand om sig själv och sina behov, desto lättare är det att bilda en identitet efter separationen. I bästa fall kan separationen hjälpa en att lära känna sig själv bättre och förstå de förändringar som har skett genom åren.
I följande video berättar Heli Vaaranen, direktör för Befolkningsförbundets relationscentrum Parisuhdekeskus, om jaget efter separationen.
Stödnätverk och en accepterande miljö
För kontinuitetens skull är det viktigt att ha människor utanför relationen som kommer ihåg dig som du var före och efter relationen. Positiv interaktion med personer som är viktiga för dig stärker självförtroendet. Det är viktigt att du omger dig med personer som värdesätter och accepterar dig.
Övning 9a: Lista ditt stödnätverk och dina vänner
Varför?
Att visa medkänsla och hjälpa är naturligt för människan. Många tvekar att erbjuda sin hjälp – be alltså själv om en axel att luta dig mot. Be att någon ska lyssna på dig så att du får berätta om vad som händer i ditt liv.
I denna övning gör du en lista som hjälper dig att veta vem du ska vända dig till för att få hjälp.
Hur?
Lista ditt närmaste stödnätverk och även avlägsna vänner. Lista nedan alla de personer som du kan förlita dig på när du behöver eller som du kan ringa när du mår dåligt.
Även om du inte har varit i kontakt med dem på länge är de fortfarande dina vänner. Det finns förmodligen många fler av dem än du förväntade dig.
Vem är jag?
En separation väcker reflektioner om vem man är, vad man vill och vilka saker man tycker är viktiga. Det är väsentligt att känna sig värdefull och accepterad precis som man är.
Separationsprocessen kan ses som en liten berättelse:
Tänk på en person som vandrade i skogen och slog tån i något hårt. Det blev ett stort sår på tån, och det gjorde mycket ont.
Efter att ha tittat på marken fann personen att hen snubblat över ett stort skrin vars ena hörn stack upp ur marken. Efter att ha grävt ett tag lyckades hen dra upp skrinet ur marken och öppnade det. I det här skedet kände hen inte längre av smärtan på samma sätt som tidigare.
Skrinet innehöll en skatt. Denna dyrbara skatt var det egna jaget – accepterat och så som det är som allra sannast. Såret blev gradvis till ett ärr. Ärret finns fortfarande kvar som en påminnelse om vad som hände, men något har också tagit dess plats.
Många som har gått igenom en separation upplever att de har förändrats. Du kan ha märkt att du har inre resurser och krafter som du inte visste om tidigare. Du kanske har behövt vara sårbar, men via sårbarheten även funnit en djupare och mer meningsfull sida av dig själv.
Övning 9b: Vad har separationen lärt dig?
Varför?
I denna övning listar du saker som du har lärt dig av separationen och sådant du är stolt över. Din självkänsla utvecklas när du märker att du lär dig nytt och förstår saker och ting samt livet bättre än förut.
Hur?
Tänk på vad uppbrottet har lärt dig om dig själv. Lista 10 saker som du är stolt över hos dig själv.
Kom ihåg
Förhållandet har tidigare spelat en stor roll i ditt liv och sannolikt även för dina tankar om framtiden. Nu befinner du dig i en situation där du skapar en ny framtid för dig själv.
Frihet i det egna livet innebär möjligheten att kunna välja mellan att leva ensam eller ha en ny relation. I och med en ny början har du möjlighet att leva det liv du själv vill leva.