Egenvårdsprogram
Hur förbereder man sig för förlossningen?
Att observera sina egna känslor, tankar och upplevelser, samt att diskutera dem med andra hjälper en att förbereda sig för förlossningen både psykiskt och konkret.
Kan jag lita på andra?
Både då man är gravid och under förlossningen behöver man stöd och omsorg av andra så att man kan fokusera på sin viktiga uppgift. En speciell utvecklingsuppgift inför att bli förälder är därmed att lära sig att ta emot hjälp.
Det kan kännas svårt att behöva andra. Det kan vara särskilt svårt om man har blivit illa behandlad i tidigare relationer eller är van vid att bara förlita sig på sig själv.
Många oroar sig för att belasta andra för mycket. Ofta hjälper och stöder de närstående en ändå gärna.
Känslan av trygghet blir starkare när man lär sig att lita på andra och kan vända sig till dem vid behov.. Öva på att dela med dig av dina upplevelser med andra och att förlita dig på andra.
Vad behöver jag?
Att reflektera över konkreta önskemål angående förlossningen gör det lättare att gestalta sina behov och bekymmer. Det gör det också lättare att kunna förbereda sig psykiskt och se det som kommer att hända framför sig. När man är medveten om sina konkreta önskemål och behov blir det lättare att delge dem med andra.
Det lönar sig att skaffa tillräckligt med information om hur det är att föda och till exempel på rådgivningen öppet ställa frågor om sådant som man undrar över. Ju bättre uppfattning man har om framtiden och ju lättare det är att föreställa sig den, desto mer sannolikt är det att förlossningen känns trygg.
Det är viktigt att vara medveten om att man inte har full kontroll över förlossningsförloppet. Under förlossningen är det viktigt att kunna kommunicera öppet med stödpersonen och personalen. På så sätt behöver du inte försöka hantera dina bekymmer och rädslor på egen hand.
Samarbetet med barnmorskan
Det är viktigt att nämna sin förlossningsrädsla för personalen.
Kom ihåg att barnmorskans grundläggande uppgifter är att hjälpa och stödja mamman på alla möjliga sätt. Barnmorskan gör sitt bästa för att föderskan ska känna sig trygg under hela förlossningen. Hen ger exempelvis råd så att man kan hitta en bra förlossningsställning och föreslår smärtlindringsmetoder.
Förlossningsönskemål
Du kan öva på kommunikationsfärdigheter som behövs till exempel genom att gå igenom dina önskemål och behov rörande förlossningen med din partner eller stödperson. Det lönar sig att skriva ner dem så att dina närmaste kan framföra din talan under förlossningen.
Om du har särskilda önskemål eller om du är särskilt bekymrad över något kan du skriva ner detta i ett förlossningsbrev. Ge brevet till din barnmorska när du kommer för att föda eller lämna in det på förhand.
Det finns en mall för förlossningsbrev i övning 7. Brevet till barnmorskan.
Att kunna reglera andningen och slappna av
Att kunna reglera andningen och ha förmågan att medvetet slappna av kan underlätta förlossningens förlopp. Det lönar sig att öva på dessa färdigheter regelbundet under hela graviditeten, till exempel med hjälp av övning 4. Avslappnings- och andningsövningar.
Kom ihåg
Att kunna notera och beskriva sin rädsla och delge den med andra ökar ofta redan i sig trygghetskänslan.