Программа самопомощи
Miten tästä eteenpäin?
Seuraavalla videolla (1:20) kuulet, miten oman mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.
Toivottavasti olet löytänyt ohjelmasta ajatuksia ja pohdintoja sekä sellaisia harjoituksia, jotka ovat auttaneet sinua käsittelemään ja hallitsemaan hankalia tunteita.
Itselle sopivalta tuntuvien harjoitusten tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin. Kiinnitä jatkossakin huomiota myös omaan arjenhallintaasi, ja pyri huolehtimaan itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla.
Muista
Mikäli aggressio voimistuu entisestään tai koet sen haittaavan toimintakykyäsi ja elämänlaatuasi, älä epäröi hakea apua!
Mistä apua?
Miten toimin, jos omahoito-ohjelma ei riittänyt?
Mikäli aggressio voimistuu entisestään tai koet sen haittaavan toimintakykyäsi ja elämänlaatuasi, hae apua epäröimättä. Mikäli sinulla on jo hoitokontakti, kerro tuntemuksistasi omalle ammattilaisellesi.
Mikäli sinulla ei ole hoitokontaktia, kannattaa ottaa yhteyttä perusterveydenhuoltoon eli esimerkiksi terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle. Lisätietoa avun hakemisesta löytyy mielenterveyspalvelut-osiosta.
Nettiterapia
Myös maksuttomat nettiterapiat ovat nopeasti saatavilla oleva tehokas apu moneen yleiseen mielenterveyden ongelmaan.
Järjestöt ja vertaistuki
Mieli ry:n kriisipuhelimesta saa keskusteluapua, tukea ja ohjausta kriiseissä ja vaikeissa elämäntilanteissa.
Kirkon perheneuvonta tarjoaa ammatillista keskusteluapua parisuhteen ja perheen kysymyksissä sekä elämän kriisitilanteissa.
Miessakkien Lyömätön Linja tukee miehiä, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa.
Maria Akatemia tukee naisia, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa.
Rikosuhripäivystys RIKUsta saa keskusteluapua, ohjausta ja tietoa siitä mitä rikosprosessi tuo tullessaan. Sieltä saa apua lähestymiskielto- ja vahingonkorvausasioissa sekä oikeusavustajan hankinnassa.
Muiden ongelmien kartoitus
Aggression kanssa voi esiintyä myös muita mielenterveyden ongelmia. Jos koet aggression lisäksi jonkin toisen ongelman heikentävän vointiasi, kannattaa myös siihen puuttua.
Voit aloittaa työskentelyn muiden ongelmien voittamiseksi joko samaan aikaan tämän omahoito-ohjelman kanssa tai vasta käytyäsi tämän loppuun.
Masennus
Jos epäilet olevasi masentunut, voit täyttää masennuskyselyn ja tarvittaessa tutustua myös masennuksen omahoito-ohjelmaan
Päihteet
Joskus tunteita yritetään lievittää alkoholin tai muiden päihteiden avulla. Liiallinen päihteiden käyttö voi olla myös aggression laukaiseva tekijä.
Jos olet huomannut käyttäväsi alkoholia rauhoittumiseen tai muuten koet alkoholinkäyttösi liialliseksi, kannattaa sinun täyttää alkoholikysely. Voit myös tarvittaessa tutustua alkoholinkäytön vähentämisen omahoito-ohjelmaan.
Ahdistus
Jos olet huomannut olevasi yleisesti ahdistunut ja huolestunut, voit täyttää ahdistuskyselyn ja tutustua myös ahdistuksen omahoito-ohjelmaan.
Keskittymisvaikeudet
Kiitos!
Saitko apua aggression omahoito-ohjelmasta?
Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.