Программа самопомощи
6. Opi sanallistamaan tunteesi
Kun huomaat jonkin tunteen heräävän, pue se sanoiksi mielessäsi esimerkiksi näin: ”Alan raivostua. Nyt tuntuu päässä. Myös käsissä tuntuu. Niska jäykistyy.”
Tunteiden sanallistaminen auttaa ajattelemaan järkevästi. Kun harjoittelet sanallistamista, pystyt myös järkevästi miettimään, mikä on sopiva ja terve toimintatapa.
Päätä tavoitteesi
Tässä vaiheessa omahoito-ohjelmaa on todennäköistä, että olet jo päättänyt toimia siten, ettei mitään pahaa tapahdu, mikään ei mene rikki, kehenkään ei satu etkä tee mitään peruuttamatonta.
Voit myös päättää etukäteen, mikä on tavoitteesi hankalissa tilanteissa. Voit esimerkiksi päättää, että tavoitteesi on toisen kunnioittaminen. Palauta päätöksesi mieleen silloin, kun hankalat tunteet nousevat.
Kirjoita tavoitteesi mielessäsi tarralapulle. Nosta teksti mielessäsi näkyville, kun tunteet hyökyvät.
Lapset ja turvallisuus
Lasten kanssa toimittaessa yksi tärkeimmistä tavoitteista on turvallisuus. Jos lapsi kokee olonsa turvattomaksi vanhempansa seurassa, on hänen vaikea ottaa vastaan mitään tai rauhoittaa itseään.
Vanhemman tehtävänä on ensimmäisenä sanoa ja näyttää lapselle, ettei mitään pahaa ole nyt tapahtumassa. Turvallisuuden luominen kasvatustilanteissa on tärkeä tavoite ja muutosvoima.
Harjoitus: Tavoitteiden asettaminen
Miksi?
Tässä harjoituksessa opit asettamaan itsellesi tavoitteita. Aggressiontunteen noustessa pystyt keskittymään tavoitteisiisi.
Miten?
Mieti nyt, mitkä ovat itsellesi tärkeitä asioita niissä tilanteissa, joissa olet menettämässä malttisi.
Mieti, mitkä tavoitteet ovat sellaisia, jotka auttavat sinua tunteen keskellä.
Voit pohtia vastauksia mielessäsi tai kirjoittaa ne ylös.