Omahoito-ohjelma
6.1 Mielekäs elämäni ilman käyttöä
Arvojeni ohjaama mielekäs elämä
Tarpeisiin, joihin haetaan täyttymystä, kuuluvat henkinen tasapaino ja emotionaalisen stressin lievitys. Ihmisellä, joka kokee yksinäisyyttä tai jatkuvaa huolestumista asioista, voi olla vaikeuksia mielenrauhan saavuttamisessa. Hän voi yrittää lievittää negatiivisia tunteita sopimattomilla ongelmanratkaisumenetelmillä, kuten laittoman kuvamateriaalin käytöllä.
Ongelmaksi muodostuu se, että keinot, joilla henkilö pyrkii saavuttamaan sisäistä mielenrauhaa, eivät todennäköisesti kuitenkaan pitkällä aikavälillä johda toivottuun tavoitteeseen.
Tällöin kannattaa pohtia tapoja, joilla voit tyydyttää ensisijaista tarvetta sen sijaan, että keskittyisit vain pääsemään yli negatiivisista tunteista.
Jos vaje liittyy väärien keinojen käyttöön, tulee kuntoutuksen painottua siihen, että henkilö löytää uusia tapoja mielenrauhan saavuttamiseksi.
Joillakin ihmisillä läheisyyden puute ilmenee siten, että he etsivät läheisyyttä yksinomaan seksuaalisten kohtaamisten tai laittoman kuvamateriaalin avulla. Tässä strategiassa henkilö yhdistää kaksi mielekkään elämän tavoitetta: hän käyttää seksiä saavuttaakseen seksuaalista tyydytystä sekä yhteyttä ja läheisyyttä toiseen ihmiseen. Lisäksi hän saattaa etsiä kokemuksia itsenäisyydestä samalla kun hän kohottaa itsetuntoaan.
Tunnesäätelyn vaikeudet liittyvät vaikeuksiin saavuttaa mielenrauhaa ja sisäistä rauhaa. Tämä taas voi johtaa seksin ja laittoman kuvamateriaalin (masturbaatio, seksuaaliset fantasiat, seksuaaliset aktit) käyttämiseen selviytymismekanismina, jolla säädellään negatiivisia tunnetiloja.
Sinulla saattaa olla vaikeuksia hallita emotionaalisia impulssejasi. Mikäli tunnesäätely on yksinomaan seksuaalisten aktien varassa, on tämä merkki keskeisestä tunteiden hallinnan puutteesta. GLM-teorian näkökulmasta tämä liittyy myös autonomian ja hallinnantunteen tarpeeseen.
Aiemmissa harjoituksissa tarkastelit, mitä GLM-tarpeita pyrit tyydyttämään laittoman kuvamateriaalin käytöllä. Seuraavissa harjoituksissa arvioit, miksi käytät nimenomaan laitonta kuvamateriaalia tarpeidesi tyydyttämiseen. Samalla pohdit, mitä muita keinoja voisit niiden sijaan käyttää. Mietit myös, millaista elämää haluat elää, miten voit saavuttaa GLM-tarpeesi sekä minkälaisten tavoitteiden avulla voit alkaa rakentaa merkityksellistä elämää.
Palaa nyt niihin motiiveihin, tarpeisiin ja mielekkään elämän osa-alueisiin, joita olet listannut 4.1 Mikä saa ihmiset käyttämään.
Pohdi, miten voisit tavoitella noita samoja tarpeita ja päämääriä keinoilla, jotka ovat laillisia ja riskittömiä eivätkä aiheuta muille vahinkoa. Voit käyttää myös apunasi listaa arvoistasi, jonka teit sivulla 1.3 Arvoni.
Mielekäs elämäni ilman laitonta kuvamateriaalia
Jos aiemmin kaava on ollut seuraava
- Tunnen oloni yksinäiseksi (yhteenkuuluvuus).
- Katselen laitonta kuvamateriaalia ja yksinäisyyteni vähenee (mielenrauha).
- Saan katselemisesta myös seksuaalista tyydytystä (seksuaalinen hyvinvointi).
Kuinka voisit tavoitella näitä samoja päämääriä ja tarpeita ilman laitonta kuvamateriaalia?
- Voisiko läheinen ja luotettava ystävä tai tukihenkilö auttaa?
- Olisiko hyötyä, jos oppisit taitoja, joilla voit hyväksyä ja säädellä tunteitasi ja halujasi?
- Voisitko löytää uusia keinoja seksuaalisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi?
Kun mieleesi alkaa tulla ajatuksia uusista keinoista, saattaa mielesi tyrmätä ne typerinä tai mahdottomina. Yritä kuitenkin kirjata ne itsellesi ylös ilman kritiikkiä. Voit käyttää alla olevaa taulukkoa.
GLM-tarpeet
- Hyvinvointi
- Tietämys
- Pystyvyys
- Toimijuus
- Yhteenkuuluvuus
- Mielenrauha
- Tarkoitus
- Onnellisuus
- Luovuus