Skip to main content

Egenvårdsprogram

3. Lär dig att precisionsäta

Att kunna bli frisk börjar med att man slutar banta och begränsa sitt ätandet. Det kan kännas svårt, men det är nödvändigt.

Precisionsätande innebär att man äter

  • regelbundet
  • tillräckligt
  • mångsidigt
  • tillåtande

Man kan inte tillfriskna från ätrelaterade problem utan att också korrigera sitt ätande.

Närstående, som föräldrar eller en partner, är ofta ett viktigt stöd när man ska öva på att precisionsäta. Tveka inte att be dem om stöd. Ofta hjälper det att ni äter tillsammans eller att en närstående hjälper dig att planera ditt ätande.

Frågor om precisionsätande

Precisionsätande i praktiken

  • Ät regelbundet var 3–4:e timme, dvs. cirka 5–6 gånger om dagen.
  • Ät tillräckligt stora portioner och ät även varm mat.
  • Ät mångsidigt och undvik inte några livsmedel.
  • Ät tillåtande. Ta med godsaker i vardagsätandet till exempel i form av efterrätter.

Även om du äter mer eller hetsäter ska du inte begränsa ditt ätande vid nästa måltid eller nästa dag. Fortsätt precisionsäta enligt din plan.

Måltidsexempel för en dag inklusive morgonmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål.

Exempel på en bra matdag

Detta passar oftast personer oberoende av storlek och vikt.

Frukost

  • En tallrik gröt och 1–2 skivor bröd
  • Bredbart pålägg och köttpålägg/ost/ägg och grönsaker
  • En burk fil/yoghurt/kvarg/växtbaserad yoghurt eller ett glas mjölk/vegetabilisk dryck
  • Frukt/bär/ett glas juice/smoothie

Lunch

  • 1/3 tallrik potatis/ris/pasta eller liknande
  • 1/3 tallrik fisk/kyckling/kött/tofu/quorn eller liknande 

eller

  • 2/3 tallrik gratäng/wok/risotto eller liknande

samt

  • 1/3 tallrik grönsaker och salladsdressing/olja/frön
  • en skiva bröd och bredbart pålägg

i stället för ovanstående kan man också ha

  • en tallrik soppa/en matig sallad + ett par skivor bröd och bredbart pålägg

som dryck

  • ett glas mjölk/vegetabilisk dryck/surmjölk/vatten (om du dricker vatten, lägg ost på brödet)

Mellanmål

  • ostsmörgås/karelsk pirog/bulle/en bit paj/glass/chokladkaka/smaksatt kvarg, yoghurt eller växtbaserad yoghurt/smoothie/en näve nötter/ett par frukter/ proteinbar/mellanmålsbar/croissant

Middag

Samma som lunch

Kvällsmat

  • karelsk pirog/semla/2 skivor bröd
  • bredbart pålägg och köttpålägg/ost/ägg och grönsaker
  • En burk fil/yoghurt/kvarg/växtbaserad yoghurt eller ett glas mjölk
  • Frukt/bär

Annat att tänka på

  • Drycker totalt 1 ½–2 liter per dag
  • Du får gärna äta minst en efterrätt, t.ex. en glass, chokladstång eller ett bakverk, varje dag
  • När du väljer livsmedel bör du välja standardprodukter i stället för lightprodukter