Egenvårdsprogram
Hur behandlar man problem med ätande och kroppsbild?
Självständigt arbete i egenvårdsprogrammet
Ibland kan vi försämra vårt välbefinnande genom vårt sätt att tänka eller bete oss. Om så är fallet, är det bra att bli medveten om det här. Då kan vi också ändra skadliga tanke- och beteendemönster.
En central del av det här egenvårdsprogrammet är därför att lära sig bearbeta tanke- och beteendemönster. I egenvårdsprogrammet arbetar man med sina tankar och känslor och sin kroppsbild. Samtidigt reflekterar man över sin förändringsprocess och strävar efter att äta hälsosamt, tillräckligt och mångsidigt. Man övar sig även på medveten närvaro och avslappning.
Du kan använda detta egenvårdsprogram
- på egen hand
- medan du väntar på annan vård och behandling
- som tillägg till annan vård och behandling
- när övrig vård och behandling har avslutats
Egenvårdsprogrammets anvisningar är särskilt viktiga i ett tidigt stadie, men du kan också använda dem även senare för att må bättre.
Du kan påbörja egenvårdsprogrammet på egen hand eller med stöd av professionell personal. Observera att detta egenvårdsprogram endast är avsett för att behandla lindriga problem med ätande och kroppsbild.
Kom ihåg
Det är mycket viktigt att du får professionell hjälp om du har svåra ätstörningssymtom, om du går ner i vikt eller om du är underviktig.
Professionell vård
Psykosociala behandlingsformer
När man behandlar ätstörningar och ätsvårigheter stöder man ett hälsosamt ätande och använder till exempel olika psykosociala behandlingar. Problem med ätande och kroppsbild samt ätstörningar behandlas också med hjälp av psykoterapi. Inom psykoterapi och annan samtalsterapi bearbetar man svåra saker först och främst genom att prata om dem. Vid behov kan man använda övningar för att identifiera och ändra på beteendemönster som orsakar symtomen.
Du kan delta i vården ensam, med din partner, med din familj eller i grupp. Kort samtalsterapi finns att tillgå inom till exempel primärvården.
Man kan alltid söka sig till psykoterapi på egen bekostnad. Om du har diagnostiserats med en psykisk störning som hotar din arbets- eller studieförmåga kan du ha rätt till rehabiliterande psykoterapi med ekonomiskt stöd av FPA. Inom vissa områden i Finland kan man också få psykoterapi genom en servicesedel som beviljas av den offentliga hälso- och sjukvården.
Psykoterapi rekommenderas inte i den akuta fasen av en klinisk ätstörning, utan då handlar den primära vården om att korrigera ätandet och återställa kroppens näringsnivå.
Medicinering
Vid behov kan man använda läkemedelsbehandling som tillägg till annan vård och behandling för att lindra de symtom som kan uppkomma i samband med problematik relaterat till ätandet och kroppsbild. Hör med din läkare om du behöver läkemedelsbehandling. Du kan uppsöka läkarmottagningen till exempel via skol- eller studerandehälsovården.
Nätterapi för bulimi
Det finns nätterapi avsedd för personer över 16 år som hetsäter och sedan på olika sätt försöker göra sig av med maten (bulimi). Nätterapin är ett effektivt behandlingssätt för lindrig och medelsvår bulimi. Nätterapin för bulimi visar steg för steg hur man slutar hetsäta och visar vägen till ett mer balanserat förhållande till mat.
Nätterapi är en terapiform som utförs på nätet. Du får viktig information om dina symtom och en bättre förståelse för dem. Du får också göra övningar som hjälper dig att bland annat lindra dina symtom.
- Nätterapin varar i 2–4 månader.
- Du arbetar självständigt i en datasäker inlärningsmiljö som du loggar in i med säker autentisering. Du kan studera informationen och innehållet och göra övningar var du än befinner dig vid den tidpunkt som passar dig.
- Du får stöd av en nätterapeut som ger respons, kommenterar dina uppgifter och svarar på dina frågor via meddelanden.
Om nätterapin för bulimi låter intressant kan du uppsöka läkarmottagningen, t.ex. via skol- eller studerandehälsovården. Vid behov kan du be en närstående om hjälp med att boka en läkartid. Vilken läkare som helst kan utfärda en remiss till nätterapi.
Nätterapin börjar vanligtvis inom en vecka från att remissen utfärdats och är kostnadsfri för invånare i Finland.