Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten tästä eteenpäin?

Olet nyt suorittanut tämän ohjelman loppuun. Hienoa!

Seuraavalla videolla (1:20) kuulet, miten oman mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.

Toivottavasti sait hyödyllistä tietoa, uusia ideoita ja työkaluja. Itselle sopivalta tuntuvien harjoitusten tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin. Kiinnitä jatkossakin huomiota myös omaan arjenhallintaasi ja pyri huolehtimaan itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla. 

Salli itsellesi lepopäiviä, ja suunnittele niitä vaikka ennakkoon. Suunnittele viikkokalenteriin myös hetkiä liikunnalle ja mielekkäälle toiminnalle. 

Tutustu tarvittaessa muihinkin Mielenterveystalon omahoito-ohjelmiin, joista voi olla sinulle apua. 

Muista

Mikäli elämäntilanteen aiheuttama kuormitus tuntuu niin voimakkaalta, että voimavarasi eivät riitä sen käsittelemiseen, älä epäröi hakea apua! 

Mistä apua sukupuoli-identiteetin kysymyksiin ja kehodysforiaan? 

Jos koet, että tarvitset tukea identiteettisi tutkimiseen tai esimerkiksi kehodysforian kanssa työskentelyyn, on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen. Saatat hyötyä työskentelystä erityisesti sukupuolen moninaisuuden teemoihin perehtyneen mielenterveyden ammattilaisen kanssa. 

Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus SMOK tarjoaa tietoa ja tukea oman identiteetin pohdintaan yksilötapaamisilla ja vertaistukiryhmissä. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus sijaitsee Helsingissä, mutta palvelee myös muualla asuvia etäyhteyksin.  

Myös trans- ja intersukupuolisten potilasjärjestö Trasek ry tarjoaa tietoa ja tukea. Translasten ja -nuorten perheet ry antaa tukea lasten ja nuorten vanhemmille. 

Suomessa toimii kaksi sukupuoli-identiteetin tutkimukseen keskittyvää poliklinikkaa, jotka ovat HUS Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikka Helsingissä ja TAYS Trans-poliklinikka Tampereella. Poliklinikoille hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Lähetteen saa perusterveydenhuollosta. Asiakas voi valita, kummalle poliklinikalle toivoo lähetettä. 

Yli 18-vuotiaana hakeudutaan aikuisten puolelle ja 13–18-vuotiaana nuorten puolelle. Nuorten vanhemmat otetaan mukaan tutkimusjaksolle. 

Poliklinikoilla tutkitaan sukupuoliristiriitaa kokevia potilaita ja koordinoidaan siihen liittyviä hoitoja yhteistyössä endokrinologien, gynekologien, foniatrien ja plastiikkakirurgien kanssa. Tutkimusjakso käynnistyy puolen vuoden kuluessa lähetteen hyväksymisestä. 

Miten toimin, jos tämä ohjelma ei auttanut? 

Ammattilaiselta saatava apu 

Haastavan elämäntilanteen aiheuttama kuormitus voi altistaa mielenterveyden ongelmille. Tällöin voi olla tarvetta ammattiavulle. Mikäli sinulla on jo hoitokontakti, kerro tuntemuksistasi omalle ammattilaisellesi. 

Mikäli sinulla ei ole hoitokontaktia, kannattaa ottaa yhteyttä perusterveydenhuoltoon eli esimerkiksi terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle. Lisätietoa avun hakemisesta löytyy mielenterveyspalvelut-osiosta. 

Myös maksuttomat nettiterapiat ovat nopeasti saatavilla oleva tehokas apu moneen yleiseen mielenterveyden ongelmaan. Nettiterapiaa on saatavilla 16 vuotta täyttäneille. 

Muita hyödyllisiä ohjelmia 

Sinua saattaa kiinnostaa myös 

Kiitos!

Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa elämääsi! 

Saitko apua sukupuoli-identiteetin jäsentämisen omahoito-ohjelmasta?

Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.