Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

12. Kohti positiivisempaa kehosuhdetta

Dysforiaan liittyvä ahdistuneisuus valtaa monesti paljon tilaa mielestä ja vaikuttaa omaan kehoon liittyviin ajatuksiin. On kuitenkin hyvä pohtia, mitä kaikkea muutakin kehollisuus itselle merkitsee.

Keho on jatkuvassa muutoksessa. Se kertoo meille tarpeistamme ja pitää meistä huolta, mutta keho tarvitsee myös huolenpitoa. Miten kuuntelet ja huomioit omaa kehoasi? 

Hyvä suhde omaan kehoon 

Kehosuhdetta voi pyrkiä parantamaan erilaisilla harjoituksilla. Myönteinen kehosuhde auttaa selviämään myös kehon ahdistusta aiheuttavien ominaisuuksien kanssa.  Olo omassa kehossa voi tulla mukavammaksi, vaikka ulkoinen olemus ei muuttuisikaan. 

Riittävän hyvä kehosuhde ei tarkoita sitä, että jokaista osaa kehosta tarvitsisi rakastaa. Sallittua on myös suhtautua neutraalisti tai surra jotakin ei-toivottua piirrettä. 

Myönteisessä kehosuhteessa on tärkeää nähdä keho muutoinkin kuin sen ulkonäön tai muodon kautta. Ihminen on kokonaisvaltaisesti kehollinen olento, eikä mieli sijaitse erillään kehosta. Mitä hyviä kokemuksia ja aistimuksia olet kokenut kehosi kautta? 

Identiteetti ja keho 

Keho mahdollistaa monenlaisen tekemisen, kokemisen ja tuntemisen. Kehon kautta ollaan vuorovaikutuksessa ja yhteydessä itseen ja muihin. Keho on yksi osa identiteettiä eli minuutta.  

Voit pohtia, mikä osuus kehollisuudella on niin sukupuoli-identiteettiisi kuin identiteettiisi laajemminkin.  

Läsnäolo omassa kehossa 

Esimerkiksi hengittämisen ja erilaisten hengitysharjoitteiden avulla voi hakea lempeää läsnäoloa kehossa.  

Harjoittelun avulla voit mahdollisesti löytää apua siihen, miten voit olla kehossasi riippumatta niistä asioista, joihin et ole tyytyväinen tai jotka aiheuttavat voimakastakin ahdistusta. 

Myös mahdollisista tulevista kehon muutoksista huolimatta voit pohtia niitä asioita, mihin olet jo tällä hetkellä tyytyväinen.  

Seuraavan harjoituksen avulla voit tarkastella, mihin kehon toimintaan tai kokemukseen olet juuri nyt tyytyväinen. 

Harjoitus: Mihin kehon toimintaan olen tyytyväinen?

Tavoite 

Tunnistat, mihin kehosi toimintoihin olet tyytyväinen. 

Ohje 

Lue esimerkkejä kehon eri toiminnoista. Poimi niistä ne, joihin olet omassa kehossasi tyytyväinen. 

Esimerkkejä kehon toiminnoista

Aistit ja aistimukset 

näkeminen, kuuleminen, haistaminen, maistaminen, tunteminen, mielihyvän tunteminen, tunteiden tunteminen, seksuaaliset aistimukset  

Fyysinen aktiivisuus ja liike 

kävely, juokseminen, venyttely, liikkuvuus, ketteryys, tasapaino, voima, kestävyys, energisyys, refleksit, erilaisten liikuntamuotojen ja lajien toteuttaminen  

Terveys 

aineenvaihdunta, hengitys, kehon uudistuminen (kynnet, hiukset, uusi iho), nälän ja kylläisyyden säätely, kyky toipua  

Luova toiminta 

maalaaminen, piirtäminen, rakentaminen, kuvanveisto, kirjoittaminen, laulaminen, soittaminen, tanssiminen, valokuvaus, kutominen, puutarhanhoito, näytteleminen  

Itsestä huolehtiminen 

nukkuminen, lepääminen, syöminen, juominen, liikkuminen, peseytyminen, kehosta ja mielestä huolehtiminen, itselle mieluisten asioiden tekeminen  

Ihmissuhteet ja kommunikointi 

puhuminen, kehonkieli, ilmeet, tunteiden ilmaiseminen, kosketus, halaaminen, suuteleminen, seksuaalinen vuorovaikutus, omista rajoista huolehtiminen 

Mihin toimintoihin olet tyytyväinen? Keksitkö toimintoja, joita ei ole listalla?

Loading ...