Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Tervetuloa alkoholimyrkytyksen kokeneen nuoren omahoito-ohjelmaan!

Tämä omahoito-ohjelma on tarkoitettu sinulle, joka olet kokenut alkoholimyrkytyksen. Saat tietoa alkoholista ja voit pohtia omaa suhdettasi alkoholiin.

Onko tämä omahoito-ohjelma minua varten?

Tämä omahoito-ohjelma on tarkoitettu nuorelle, joka on ollut alkoholimyrkytyksen vuoksi sairaalassa.

Löydät ohjelmasta sekä tietoa että tehtäviä ja harjoituksia. Saat myös neuvoja ja ohjeita mistä voit hakea tarvittaessa lisää apua ja tukea.

Omahoito-ohjelmassa on kolme osiota. Ne voi tehdä järjestyksessä tai osioista voi selata itselle tärkeitä aiheita. Ohjelma tarjoaa tiedon lisäksi mahdollisuuden tehdä itsetuntemusta lisääviä harjoituksia.

Voit käyttää omahoito-ohjelmaa

  • 24/7
  • ilmaiseksi
  • iästä riippumatta
  • nimettömästi ja kirjautumatta
  • riippumatta siitä, onko sinulla diagnoosia vai ei
  • itsenäisesti tai ammattilaisen tuella
  • käymällä läpi koko ohjelman tai valitsemalla vain itsellesi parhaiten sopivat kohdat

Pyydä tukea!

Kerro läheiselle tai ammattilaiselle, että haluaisit tutustua ohjelmaan. Puhukaa yhdessä lukemastanne ja kokeilkaa harjoituksia yhdessä.

Toinen henkilö voi auttaa sinua aikatauluttamaan omahoidon tekemistä, keskustella kanssasi sen herättämistä ajatuksista ja kannustaa sinua.

Tuettuna ohjelmasta saa enemmän ja pysyvämpää hyötyä.

Tämän omahoito-ohjelman ovat laatineet erikoissairaanhoidon sosiaalityön ammattilaiset yhteistyössä Lastenklinikan päivystyksen ja Nuorisoaseman kanssa.

Ohjelma rakentuu seuraavista osioista

1. MISTÄ ON KYSE?

Ensimmäisessä osiossa saat tietoa alkoholimyrkytyksestä.

Saat tietoa alkoholimyrkytyksestä sekä sairaalahoidosta. Saat tietoa siitä, keille kaikille kerrotaan tilanteestasi. Opit alkoholista ja sen vaikutuksista.

2. TYÖKALUJA

Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta opit tunnistamaan alkoholinkäyttöösi vaikuttavia ja sitä ylläpitäviä tekijöitä.

Tässä osiossa pohdit sitä, miten sinulla elämässä menee ja mikä on sinulle tärkeää. Voit arvioida, millaista elämäsi on ja toivoisitko johonkin muutosta.

Harjoituksia kannattaa tehdä sen mukaan, mitkä niistä tuntuvat sinulle tarpeellisilta. Voit tutustua harjoituksiin haluamassasi järjestyksessä tai valita vain itselle sopivimmat.

3. EVÄITÄ JATKOON

Viimeisessä osiossa suuntaat mieltä kohti tulevaa.

Saat tietoa siitä

  • miten tasapainoinen elämä vaikuttaa mielenterveyteen
  • mistä voit tarvittaessa hakea apua

Seuraavalla videolla (1:18) kuulet tarkemmin omahoito-ohjelman rakenteesta. Saat myös tietoa siitä, miten omahoito-ohjelman harjoitukset ja taustatieto voivat helpottaa oloasi.

Mikä omahoito-ohjelma on?

Omahoito-ohjelma

  • perustuu tehokkaiksi todettuihin ja tutkittuihin toimintatapoihin
  • koostuu kolmesta osiosta
  • sisältää tietoa, konkreettisia neuvoja ja harjoituksia, jotka auttavat arjessa

Huom!

Älä epäröi lisäksi hakea apua, jos koet että tarvitset tukea alkoholinkäyttösi suhteen. 

Tämä on myös ammattilaisen työkalu

Tämä infopaketti pyritään antamaan nuorelle sairaalassa alkoholimyrkytyksen jälkeen ennen kotiutumista, mieluiten sähköisenä linkkinä.

Ammattilainen voi hyödyntää ohjelmaa myös silloin, kun nuoren päihteidenkäyttö aiheuttaa huolta, mutta alkoholimyrkytystä ei ole tapahtunut.

Omahoito-ohjelmaa voidaan myös kokonaisuutena tai osissa käyttää ryhmien tai yksilötapaamisten tukena. Omahoito-ohjelman läpikäymisen aikana tavataan yleensä 1–3 kertaa. Tarvittaessa tapaamisia voi olla enemmän.

Muistilista aloitukseen

Aktiivinen harjoittelu tuo tulosta

Uusien taitojen oppimisessa on hyvä olla kärsivällinen. Opittuja keinoja kannattaa kokeilla ensin helpoissa tilanteissa. Sen myötä ne auttavat sinua vähitellen myös hankalammissa tilanteissa, joissa oireiden kanssa pärjääminen tuntuu vaikealta.

Yksityisyytesi suojaamiseksi kyselyiden ja harjoitusten vastaukset eivät tallennu. Jos haluat ne talteen, kopioi ne itsellesi erilliseen tiedostoon.

Sinulla on mahdollisuus muutokseen

Olet pian aloittamassa omahoito-ohjelmaa. Hienoa, että toimit itsesi parhaaksi. Omahoito-ohjelma auttaa sinua kohti haluamaasi elämää.

On normaalia, jos omahoito-ohjelma tuntuu välillä haastavalta. Tämä kuuluu asiaan, kun pyrit pysyviin muutoksiin. Ole siis itsellesi armollinen. Tee ohjelmaa sopivissa paloissa, ja pidä palauttavia taukoja.

Seuraa omahoidon etenemistä

Laita itsellesi muistiin omahoidon sivu, jolle jäit viimeksi. Siten muistat, mistä jatkaa eteenpäin.

On myös hyvä merkitä puhelimeen tai kalenteriin aika, jolloin jatkat omahoitoa. Muuten se voi unohtua. Voit itse päättää, missä tahdissa etenet.