Skip to main content

Jiõččhåidd-programm

Tervetuloa lasten kaveritaitojen omahoito-ohjelmaan!

Onko lapsellasi haasteita kaveritaidoissa? Onko hänen vaikeaa saada kavereita? Syntyykö toisten lasten kanssa herkästi riitaa? Oletko huolissasi hänen kaverisuhteistaan? Tämä ohjelma antaa tietoa lasten kaveritaidoista ja siitä, miten voit tukea lastasi.

Onko tämä omahoito-ohjelma minua ja lastani varten?

Ohjelma on tarkoitettu leikki- ja kouluikäisten lasten vanhemmille. Ohjelmasta saat runsaasti tietoa kaveritaitojen kehittymisestä. Ohjelman harjoitusten avulla voitte yhdessä kehittää lapsen kaveritaitoja.

Voitte käyttää omahoito-ohjelmaa

  • 24/7
  • ilmaiseksi
  • nimettömästi ja kirjautumatta
  • itsenäisesti tai muun hoidon tukena
  • käymällä läpi koko ohjelman tai valitsemalla teille parhaiten sopivat kohdat 

Tavoitteemme on, että tietoa ja apua on saatavilla kaikille nopeasti, saavutettavasti ja matalalla kynnyksellä.

Ohjelma rakentuu seuraavista osioista

1. MISTÄ ON KYSE

Ensimmäisessä osiossa saat tietoa kaveritaidoista ja siitä, miksi ne ovat tärkeitä.

Saat tietoa, mistä kaveritaidot rakentuvat ja miten kaveritaitoja opitaan. Opit tunnistamaan kaveritaitoihin vaikuttavia taustatekijöitä.

Saat tietoa, miten kaveritaitojen haasteet voivat näkyä arjessa ja miten lasta voi tukea. Lisäksi saat vinkkejä vanhemman roolista lapsen kaveritaitojen tukemisessa.

2. TYÖKALUJA

Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Pääset tekemään käytännönläheisiä harjoituksia yhdessä lapsen kanssa.

Opitte tunnistamaan lapsen vahvuudet vuorovaikutuksessa kavereiden kanssa ja pohditte, mitä kaveritaitoja on vielä harjoiteltava.

Voit opettaa lapselle seuraavia taitoja:

  • tutustumista ja vastavuoroisuutta
  • riitatilanteiden jäsentämistä ja sovittelua
  • jämäkkyyttä

Saat vinkkejä siitä, miten lasta voi ohjata käyttämään sosiaalista mediaa turvallisemmin, ja miten voit puuttua kiusaamiseen.

3. EVÄITÄ JATKOON

Tässä osiossa pysähdytään sinun, lapsesi ja perheesi hyvinvoinnin äärelle. Saat keinoja siihen, miten voit tukea lapsesi kaveritaitoja myös jatkossa.

Saat lisätietoa siitä, miten arjenhallinta ja tasapainoinen elämä vaikuttavat mieleen ja hyvinvointiin.

Saat vinkkejä siitä, miten tukea motivaatiota taitoharjoitteluun ja millaisissa kaverisuhteiden haasteissa on syytä harkita terveydenhuollon ammattilaisten tukea.

Seuraavalla videolla (1:34) kuulet tarkemmin omahoito-ohjelman rakenteesta. Saat myös tietoa siitä, miten omahoito-ohjelman harjoitukset ja taustatieto voivat helpottaa tilannetta.

Mikä omahoito-ohjelma on?

Omahoito-ohjelma

  • perustuu hoidossa tehokkaiksi todettuihin ja tutkittuihin toimintatapoihin
  • koostuu kolmesta osiosta
  • sisältää tietoa ja harjoituksia, jotka auttavat arjessa ja oireiden hallinnassa 

Huom! 

Jos koet, että vaikeudet ovat vakavia, älä epäröi lisäksi hakea apua! 

Tämä on myös ammattilaisen työkalu

Tätä voidaan kokonaisuutenaan tai osissa käyttää myös ryhmien tai yksilötapaamisten tukena.

Ammattilainen voi tukea ja ohjata harjoitusten tekemisessä. Omahoito-ohjelman läpikäymisen aikana tavataan yleensä 1–3 kertaa. Tällöin voidaan esimerkiksi keskustella harjoitusten herättämistä ajatuksista sekä pohtia, mitkä harjoitukset ovat soveltuvimpia.

Muistilista aloitukseen

Missä vain, milloin vain 

Tämä ohjelma on saatavillasi aina, kun sinulla on aikaa. Materiaaleihin pääset käsiksi kellon ympäri paikasta riippumatta. Katso videoita puhelimellasi, tai vietä kahvitauon mittainen hetki tietokoneella tankaten tietoa aiheesta.

Aktiivinen harjoittelu tuo tulosta

Uusien taitojen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelette työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, voivat ne auttaa sinua ja lastasi vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa.

Yksityisyytenne suojaamiseksi kyselyiden ja harjoitusten vastaukset eivät tallennu. Jos haluat ne talteen, kopioi ne itsellesi erilliseen tiedostoon. 

Teillä on mahdollisuus muutokseen

Olet pian aloittamassa lasten kaveritaitojen ohjelmaa. Hienoa, että toimit lapsesi parhaaksi. Tämä ohjelma auttaa sinua ja lastasi kohti haluamaanne elämää.

On normaalia, jos harjoitukset tuntuvat välillä haastavilta. Tämä kuuluu asiaan, kun pyritte pysyviin muutoksiin. Ole siis itsellesi ja lapsellesi armollinen. Tehkää ohjelmaa sopivissa paloissa, ja pitäkää palauttavia taukoja.