Skip to main content

Jiõččhåidd-programm

10. Vaikeuksien käsittely

Vaikeudet kaverisuhteissa aiheuttavat herkästi pahaa mieltä. Lapsi saattaa pohtia, miksi hän ei saa kavereita tai onnistu ylläpitämään kaverisuhteita.

Jokainen kaipaa yhteenkuuluvuuden kokemuksia. Vaikeudet kaverisuhteissa voivat olla kipeä asia. Lapsi voi kokea huonommuuden tunteita.

Vanhempana voi olla vaikeaa seurata vierestä lapsen mielipahaa. Lapsen kaverihaasteet voivat aiheuttaa voimakkaita reaktioita myös vanhemmassa.

Vanhempi saattaa miettiä, vaikuttavatko haasteet lapsen minäkuvaan ja miten lasta voisi suojella kokemusten negatiivisilta vaikutuksilta.

Miten suhtautua vaikeuksiin?

Ajoittaiset riidat, erimielisyydet ja seuraan pääsemisen vaikeudet voivat opettaa lapselle tärkeitä selviytymistaitoja ristiriitatilanteissa.  

Jos ongelmat ovat pitkäkestoisempia, on erityisen tärkeää käsitellä kokemuksia ja niihin liittyviä tunteita ja ajatuksia yhdessä.

Harjoitus: Kokemusten jakaminen

Miksi? 

  • Annat lapsellesi kokemuksen, ettei hänen tarvitse pärjätä vaikeuksiensa kanssa yksin. 
  • Opetat, että vaikeista kokemuksista ja tunteista voi keskustella.
  • Tuet lapsesi itsetuntoa ja minäkäsitystä.
  • Voit kuulostella, millaista apua lapsesi toivoo kaverisuhteidensa tukemiseen.

Miten? 

Anna lapselle tilaa kertoa kokemuksistaan 

Varaa rauhallinen hetki lapsesi kanssa. Mieti, millaisessa tilanteessa lapsesi olisi helpointa kertoa kokemuksestaan. Joskus lapsen on helpompaa jutella jonkin rauhallisen toiminnan äärellä, kuten kävellessä, piirtäessä tai vaikka vanhemman silitellessä häntä.

Ole kiinnostunut lapsen kokemuksesta, ajatuksista ja tunteista ja esitä niistä kysymyksiä. Pyri samaistumaan lapsen tilanteeseen ja myötäelämään hänen kokemustaan. Pysähdy kuuntelemaan ja anna tilaa lapselle kertoa. Älä vaadi, painosta tai syyllistä lasta.

Pyri jakamaan lapsen kokemus. Voit sanoa, että tilanne varmasti tuntuu pahalle ja että on kurjaa, että kavereiden kanssa on haasteita.

Älä yritä tässä hetkessä ratkaista tilannetta. Anna lapselle kokemus siitä, että haluat kuunnella ja ymmärtää häntä.

Kuuntele, mitä lapsi toivoo sinulta 

Voit pohtia lapsen kanssa, millaista apua hän toivoisi sinulta tilanteeseen. Usein lasta helpottaa se, että vanhempi tietää hänen tilanteestaan ja on lapsen tukena esimerkiksi tulevassa haastavassa tilanteessa.

Lapsen on hyvä tietää myös, että päivähoidon tai koulun aikuiset auttavat häntä. 

Normalisoi 

Kerro lapselle, että hän ei ole ainoa, jolla on vastaavia ongelmia. Kaverihaasteet ovat aika tavallisia. Kaikki opettelevat toisten kanssa yhdessä olemisen taitoja, myös aikuiset.

Luo toivoa siitä, että hän tulee varmasti oppimaan kaveritaitoja ja kavereita tulee vielä löytymään.

Tutki etäämmältä

Luo leikkeihin omalle hahmollesi vastaavia kaverihaasteita kuin lapsellasi on. Tehkää yhdessä kirjoittaen tai piirtäen oma satu, jossa hahmolla on vaikeuksia kavereiden kanssa. Usein lasten on helpompi käsitellä haasteita, kun niitä voi tutkia hieman etäämmältä.

Voitte yhdessä pohtia, miltä tilanne saattaa hahmosta tuntua, mitä hän voisi tehdä ja mitä hahmo toivoisi toisten tekevän.

Vahvista hyvää 

Tuo esiin onnistumisen kokemuksia ja vahvista näin lapsen uskoa itseensä. Huomaa pienetkin hetket, kun lapsesi on mukavalla tavalla toisen lapsen kanssa. Anna siitä positiivista palautetta.

Muistele tilannetta myös jälkeenpäin esimerkiksi kertomalla onnistumisesta toiselle perheenjäsenelle lapsen kuullen.

Muista

Jokaisen on tärkeää kokea olevansa hyväksytty ja arvokas. Osoita lapsellesi, miten hieno tyyppi hän on ja miten mukavaa hänen kanssaan on olla. Kaverihaasteet eivät määritä lastasi – hän on paljon muutakin.