Skip to main content

Egenvårdsprogram

Mitä irtautumisesta voi seurata?

Kontrolloivasta uskonyhteisöstä irtautumiseen voi liittyä esimerkiksi sosiaalisten siteiden katkeamista ja vaikeuksia yhteisön ulkopuolelle sopeutumisessa. Haasteet voivat liittyä myös seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen.

Sosiaalisten suhteiden katkeaminen

Jos perhe kuuluu samaan yhteisöön, ei moni uskalla kertoa perheenjäsenilleen epäuskostaan, halustaan irtautua tai irtautumisestaan. Irtautumisen ajatellaan tuottavan läheisille pettymystä, surua ja häpeää.

Tämä taas aiheuttaa syyllisyydentunteita, jotka voivat jatkua jopa vuosikymmenten ajan.

Yhteisön jättäneen karttaminen

Yhteisöissä, suvuissa ja perheissä on eroja siinä, miten ne suhtautuvat uskonyhteisön jättäneeseen. Joissain yhteisöissä irtautuneeseen ei saa pitää yhteyttä, vaikka hän olisi perheenjäsen.

Tiiviissä yhteisössä koetaan usein voimakasta yhteenkuuluvuutta. Vaatimukset entisen jäsenen karttamisesta ja kartetuksi tuleminen voivat satuttaa hyvin paljon.

Yhteisöstä ulossulkeminen on aiemmin ihmisen historiassa voinut merkitä kuolemaa. Siksi keho voi tulkita karttamisen henkeä uhkaavana tilanteena.

Karttamisesta mahdollisesti seuraavalla kehon pitkittyneellä hälytystilalla ja läheisten menettämisellä voi olla vakavia seurauksia terveydelle. Rankoistakin kokemuksista on kuitenkin mahdollista toipua.

Välien etääntyminen

Toisissa yhteisöissä ei ole sääntöjä entisen jäsenen eristämisestä. Välit yhteisön jättäneeseen voivat silti etääntyä tai katketa.

Joskus kohtelu voi olla aluksi etäistä tai tylyä. Välit voivat korjaantua ajan kanssa. Jokainen tapaus on yksilöllinen.

Yksinäisyydentunne

Yksinäisyydentunteet ovat yleisiä yhteisöstä lähtemisen jälkeen. Yksinäisyyttä voi kokea erityisesti, jos yhteisössä kartetaan entisiä jäseniä tai yhteisö on eristänyt jäsenensä ulkopuoliselta maailmalta.

Yksinäisyyteen voi kuitenkin vaikuttaa. Esimerkiksi vertaistuesta voi olla apua.

Yksinäisyyden helpottamista käsitellään harjoituksessa 6. Tukiverkoston kartoittaminen.

Kaksoiselämä

Joskus yhteisöstä irtautumista pohtiva elää kaksoiselämää. Tällöin henkilö on pakotettu erilaiseen rooliin yhteisössä ja sen ulkopuolella. Näin voi olla erityisesti, jos oma seksuaali- tai sukupuoli-identiteetti ei mahdu yhteisön muottiin.

Kaksoiselämä voi olla hyvin uuvuttavaa. Irtautuminen voi helpottaa tilannetta. Yhteisölle ja kenties perheelle ei enää tarvitse esittää toimivansa yhteisön vaatimilla tavoilla.

Kahden maailman välissä olemisen kokemus voi jatkua pitkään irtautumisen jälkeenkin.

Haasteet sopeutumisessa

Jotkin uskonyhteisöt eristäytyvät yhteiskunnasta niin paljon, että irtautujalla on vaikeuksia sopeutua ulkopuoliseen maailmaan. Esimerkiksi elokuvat, televisio-ohjelmat, populaarimusiikki, tanssiminen tai juhlat voivat olla irtautujalle vieraita. Se voi aiheuttaa ulkopuolisuuden kokemuksia.

Irtautujalla voi myös olla puutteelliset käsitykset siitä, miten yhteisön ulkopuolisessa maailmassa toimitaan. Esimerkiksi seurustelusuhteiden solmiminen voi olla vierasta.

Rajojen etsiminen

Joskus kontrolloivasta yhteisöstä irtautuva päätyy elämään rajattomasti. Tähän voi liittyä esimerkiksi juhlimista, päihteitä, seurustelukumppaneiden vaihtumista ja muuta yhteisössä kiellettyä.

Rajojen etsimiseen voi liittyä myös puutteellinen tieto uskonyhteisön ulkopuolisen maailman näkemyksistä.

Rajojen etsiminen on usein tarpeellista. Jos kokeilujen ja uuden oppimisen vaihe saa liian suuren roolin tai muuttuu jatkuvaksi, voi siitä seurata ongelmia.

Seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvät kysymykset

Monissa konservatiivisissa uskonyhteisöissä seksuaalisuus, sukupuoliroolit, seksi ja seurustelusuhteet ovat tarkkojen sääntöjen ohjaamia asioita.

Puutteellinen tieto

Kontrolloivassa uskonyhteisössä eläessä seksuaalikasvatus voi jäädä puutteelliseksi tai perustua väärään tietoon. Henkilö ei välttämättä tunne omia seksuaalioikeuksiaan eikä ole oppinut asettamaan rajoja.

Tästä voi seurata 

  • seksuaalisuuteen ja seksiin liittyviä häpeän-, syyllisyyden-, arvottomuuden-, huonommuuden- ja pelontunteita
  • kokemuksia viallisuudesta ja erilaisuudesta
  • pyrkimystä muuttaa tai sammuttaa osia omasta seksuaalisuudesta
  • haasteita kehoyhteyden ja läsnäolon kanssa
  • seksuaalista epävarmuutta ja tyytymättömyyttä
  • haasteita seksiin liittyvässä kommunikoinnissa
  • ihmissuhdeongelmia
  • seksuaaliväkivallalle ja omien rajojen loukkaamiselle altistumista
  • vaikeutta kunnioittaa toisten ihmisten rajoja.

Omaan seksuaalisuuteen tutustuminen

Yhteisön jätettyään monella on tarve rakentaa uudenlaista suhdetta seksuaalisuuteensa. Moni tarkastelee seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä näkemyksiään ja kokemuksiaan uudessa valossa.

Irtautuminen voi myös avata mahdollisuuksia toteuttaa itseään tai ilmaista sukupuoltaan vapaammin.

Kaikkeen tähän voi tarvita tietoa ja tukea esimerkiksi seksuaalineuvonnan tai -terapian muodossa.

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia ja kuuluvat kaikille. Omista seksuaalioikeuksista kannattaa ottaa selvää. Seksuaalioikeuksista voi lukea esimerkiksi Väestöliiton sivuilta.

Ero parisuhteesta ja haasteet lastenkasvatuksessa

Joskus uskonyhteisöstä irtautumisen yhteydessä tapahtuu myös ero parisuhteesta tai avioliitosta. Irtautuminen saattaa johtaa perustavanlaatuisiin erimielisyyksiin lastenkasvatuksessa ja huoltajuuskiistoihin.

Jotkut suhteet jatkuvat, vaikka toinen puolisoista jättää yhteisön ja toinen jää siihen. Suhde voi jatkua osapuolten omasta halusta, tai siksi, ettei avioeroa hyväksytä yhteisössä.

Jos puolisot elävät toinen uskonyhteisön sisällä ja toinen sen ulkopuolella, voi perhe-elämä ja parisuhteen ylläpitäminen olla haastavaa.

Muiden kokemuksia irtautumisen haasteista

Seuraavilla videoilla uskonyhteisön jättäneet kertovat haasteista, joita he kohtasivat irtautuessaan.

Usein haasteet ovat liittyneet perhe- ja ystävyyssuhteisiin ja omannäköisen elämän elämiseen.

Keskustelu 1

Tällä videolla (10:05) kokemuksiaan jakavat entinen muslimi, entinen vanhoillislestadiolainen sekä helluntalainen.

Keskustelu 2

Tällä videolla (10:36) keskustelevat entinen mormoni, entinen Jehovan todistaja sekä entinen bahai-uskon jäsen.