Skip to main content

Egenvårdsprogram

Vad händer om jag inte har ett jobb?

Om du inte har ett jobb är det bra att fundera på var du kan få stöd för att återgå i arbetslivet. Om du har en vårdkontakt lönar det sig att diskutera saken med din egen utsedda yrkesperson.

Det finns flera alternativa vägar in i arbetslivet. Valet av den mest lämpliga vägen beror på ditt tillstånd och din rehabilitering.  Målet är att stegvis gå vidare enligt hur du mår och orkar.

Att anmäla sig som arbetslös arbetssökande

Om du är arbetslös ska du anmäla dig som arbetssökande till AN-tjänsterna. AN-tjänsterna erbjuder hjälp med jobbsökning och kompetensutveckling. Också arbetsprövning och karriärcoachning erbjuds.

Om din rehabilitering fortfarande pågår ska du berätta det när du anmäler dig till AN-tjänsterna. På det sättet kan man erbjuda dig tjänster som är lämpliga med tanke på dina egna inre resurser.

Man kan också anmäla sig som kund hos AN-tjänsterna när man är sjukledig. Under sjukledigheten erbjuds arbetssökande inte arbete eller andra tjänster.

Sektorsövergripande samservice som främjar arbetskraft

Den sektorsövergripande samservicen som främjar arbetskraft (TYP) ger stöd om du är långtidsarbetslös och har haft svårt att hitta arbete eller om din rehabilitering fortfarande pågår. Detta förutsätter en remiss från antingen AN-byrån eller vuxensocialarbetet.

TYP erbjuder olika former av stöd. Situationen och resurserna beaktas individuellt, och stödet planeras därefter.

Syftet är att kunna prova på arbete eller studier enligt egna resurser. Den sektorsövergripande samservicen samarbetar med FPA.

Yrkesinriktad rehabilitering

Om du är både arbetslös och sjuk kan du också vara berättigad till yrkesinriktad rehabiliteringsservice som erbjuds av pensionsanstalten och FPA.

Partiellt rehabiliteringsstöd på viss tid och delinvalidpension

Det är möjligt att ansöka om partiellt rehabiliteringsstöd på viss tid och delinvalidpension även utan anställningsförhållande. Om du inte arbetar, kan du reda ut om du är berättigad till jämkad arbetslöshetsförmån för den tid då du får partiellt rehabiliteringsstöd på viss tid eller delinvalidpension. Kontakta utbetalaren av ditt utkomstskydd för arbetslösa, dvs. FPA eller arbetslöshetskassan.

Våga be om hjälp

Det viktigaste är att du vid behov ber om hjälp och stöd för att återgå i arbete. Ibland kan det hända att det tar tid att hitta lämpliga tjänster eller att du behöver flera olika tjänster. Andra gånger löser sig saker snabbt och det är lätt att hitta ett jobb.

Information om de olika alternativen

Hur påverkar arbetslösheten välbefinnandet och vardagen?

  • Sårbarheten för psykisk belastning och olika psykiska symtom ökar
  • Känslan av självförmåga försvagas, dvs. man har mindre tilltro till den egna förmågan att klara av saker
  • Det blir svårare att försörja sig
  • Vardagen och de sociala relationerna förändras när man inte tillhör en arbetsgemenskap
  • När arbetslösheten drar ut på tiden behöver jobbsöknings- och arbetsfärdigheterna uppdateras

Varför lönar det sig att söka jobb?

Arbete kan ha en positiv effekt på välbefinnandet, hälsan och humöret. Att arbeta kan leda till att

  • känslan av att själv ha ett inflytande och kunna påverka ökar
  • livskvaliteten förbättras och man får en rytm i vardagen
  • delaktigheten och känslan av tillhörighet ökar

Kom ihåg

Arbete har ofta många positiva effekter på välbefinnandet, så det är värt att sträva efter!