Skip to main content

Программа самопомощи

Miten ajatukset ja tunteet vaikuttavat toisiinsa?

Usein tapahtumat ja niistä tehdyt tulkinnat on vaikea erottaa toisistaan. Mieli toimii ikään kuin selostajana, joka tulkitsee näkemäänsä ja kokemaansa omalla tavallaan. Selostaja sepittää kertomusta ja liittää tapahtumiin merkityksiä, jotka aiheuttavat ja ylläpitävät tunnereaktioita.

Ajatukset ovat vakuuttavia, joten uskomme niihin. Ajatuksiin saa etäisyyttä suhtautumalla niihin mielensisäisinä tapahtumina, jotka eivät välttämättä ole tosiasioita. Tällä on vaikutusta myös ajatusta seuraaviin tunteisiin ja käyttäytymiseen.

Ajatukset synnyttävät tunteita

Kuvittele, että kuljet kaupungilla ja yhtäkkiä näet ystäväsi. Ilahdut ja olet juuri aikeissa tervehtiä häntä. Samalla hetkellä hän vilkaisee sinua, ei reagoi ja jatkaa matkaansa. Mitä ajatuksia herää? Entä tunteita? Miten toimisit?

Mikäli sisäinen selostajasi liittää tilanteisiin tuomitsevia tai arvostelevia tulkintoja, myös tunnereaktiosi ovat todennäköisemmin kielteisiä. Vähitellen alat pitää tulkintoja totuutena. Saatat jopa automaattisesti etsiä todisteita, jotka vahvistavat ajatukset todeksi ja jättävät vastatodisteet huomioimatta. Tällainen ajattelu voi johtaa ajan myötä jopa masennukseen.

Ajatusten todenperäisyyden arviointi

Jos huomaat, että selostaja tuottaa ajatuksia, kuten ”ei minusta kukaan välitä”, ”en ansaitse mitään hyvää” tai ”ei minusta ole mihinkään”, kannattaa nämä ajatukset laittaa merkille ja huomata, että ne ovat vain ajatuksia, eivät tosiasioita.

Voit haastaa ja kyseenalaistaa ajatussisältöjä etsimällä todisteita sekä niiden puolesta että niitä vastaan. Otetaan esimerkiksi ajatus ”kukaan ei välitä minusta”. Voit kerätä viikon ajan todisteita, jotka vahvistavat tämän ajatuksen olevan tosiasia, sekä todisteita, jotka vahvistavat ajatuksen epätodeksi. Todennäköisesti löydät ainakin muutamia todisteita, jotka puhuvat sen puolesta, että kyseessä ei ole tosiasia.

Suhtautuminen ajatuksiin

Ajatussisältöjen haastamisen lisäksi on toinenkin vaihtoehto: suhtautumisen muuttaminen. Ajatuksia voidaan oppia näkemään mielen tapahtumina. Tämä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta on käytännössä hyvin vaikeaa, koska ajatuksiin liittyy voimakkaita tunteita.

Tunteet synnyttävät ajatuksia

Edellisessä kuvattiin, kuinka ajatuksiin liittyy tunteita. On tärkeä ymmärtää, että myös tunteet synnyttävät ajatuksia. Tapahtumat saavat erilaisia tulkintoja riippuen siitä, minkälainen mieliala sinulla tapahtumahetkellä on eli millaisessa tunnekontekstissa olet.

Esimerkki

Kuvittele, että olet juuri tulossa esimiehesi luota ja olet saanut esimieheltäsi myönteistä palautetta. Olet iloinen. Vastaan tulee työkaverisi, joka ei tervehdi vaan kulkee kiireisen näköisenä ohitsesi. Mitä ajatuksia sinulla tuossa tilanteessa syntyisi?

Muutetaan tilannetta hieman. Kuvittele nyt, että olet tulossa esimiehesi luota ja olet saanut häneltä kielteistä palautetta. Olet surullinen. Vastaan tulee työkaverisi, joka ei tervehdi vaan kulkee kiireisen näköisenä ohitsesi. Minkälaisia ajatuksia sinulle tässä tilanteessa syntyisi?